Novosti
ZABRINJAVA SMANJENJE DOMAĆE PROIZVODNJE

Plinski sustav spreman za zimu
Objavljeno 18. listopada, 2017.

Na sjednici Skupštine Hrvatske stručne udruge za plin (HSUP) dosadašnjeg predsjednika Miljenka Šunića na tom mjestu zamijenio je Dalibor Pudić.

Plinski sustav je pouzdan i spreman za zimu, ne bude li kakve elementarne nepogode ili kvara. Sve drugo trebalo bi biti u redu. Plina je spremljeno više nego što ćemo potrošiti, odnosno više od 2,7 milijardi kubika, kazao je Šunić. Direktor HEP Opskrbe plinom Marko Blažević kaže kako je ta tvrtka spremna za sezonu, odnosno da je popunjenost skladišta plinom 95 posto. Blažević je izvijestio da je u prvih devet mjeseci ove godine zabilježena 25,4 posto veća potrošnja plina nego godinu ranije. Njega, međutim, zabrinjava domaća proizvodnja toga energenta koja je 2016. bila 13 posto manja u odnosu na godinu ranije, dok je uvoz istovremeno povećan za 26 posto.

Predstavnik Ine Damir Škugor također tvrdi da je Ina osigurala pouzdanu i kontinuiranu opskrbu plinom za sezonu 2017./2018. “Domaćom proizvodnjom plina Ina zadovoljava gotovo 50 posto potreba domaćeg tržišta. Domaća je proizvodnja jedini jamac sigurnosti, a Ina planira ulaganja u istraživanja novih plinskih polja”, rekao je Škugor. H

Možda ste propustili...