Novosti
GODIŠNJICA OTTAWSKE KONVENCIJE

Žrtve protupješačkih mine najčešće djeca
Objavljeno 18. listopada, 2017.

Međunarodna konferencija u povodu 20. godišnjice Konvencije o zabrani protupješačkih mina, poznatije kao Ottawska konvencija, otvorena je u utorak u Zagrebu pri čemu je istaknuto da su protupješačke mine globalni problem čije rješavanje zahtjeva suradnju i zajedničke napore svih zemalja jer od mina svakog mjeseca u svijetu pogine oko dvije tisuće ljudi, među kojima su najčešće djeca.

Ta konvencija za potpis je bila otvorena u Ottawi 2. prosinca 1997., a Hrvatska je među prvim državama koja ju je ratificirala 20. svibnja 1998. Ottawsku konvenciju dosad je ratificiralo 162 zemalja svijeta.

Ottawska konvencija je multilateralni okvir za zabranu korištenja protupješačkih mina i ujedno obvezuje države potpisnice na razminiranje minskih sumnjivih površina. Obvezuje ih i na uništenje svih zaliha protupješačkih mina, na kontinuiranu edukaciju i informiranje stanovništva o minskoj opasnosti te na pružanje sustavne i primjerene pomoći osobama stradalima od mina. Veleposlanik Kanade u Hrvatskoj Daniel Maksymiuk rekao je da je Ottawska konvencija važno postignuće i primjer što vlade, građani i zajednice mogu postići radeći na zajedničkom cilju.

"Ona je model kako odgovoriti globalnim izazovima koje ne možemo sami riješiti", dodao je te istaknuo važnost izgradnje povjerenja između nacionalnih, vojnih i sigurnosnih vlasti.

Zajednički cilj nam je svijet bez mina do 2025., poručio je veleposlanik Njemačke u Hrvatskoj Thomas E. Schultze.H

Hrvatska uništila sve mine

Državna tajnica Ministarstva unutarnjih poslova Terezija Gras naglasila je da je Hrvatska, u skladu s odredbama Konvencije, uništila sve zalihe protupješačkih mina prije isteka propisanog roka i da je izuzetno aktivna u provedbi Konvencije od samih početaka. Hrvatska se time, ocijenila je, postavila kao država iznimno uspješna i proaktivna u primjeni svih važnih aspekata Konvencije.

Možda ste propustili...

ČETVRTA TRANŠA IZ MEHANIZMA ZA OPORAVAK I OTPORNOST

Hrvatskoj isplaćeno 162,5 milijuna nepovratnih eura

PARLAMENTARNI IZBORI 2024. KAMO ĆE HRVATSKA?

Dan odluke: 2302 kandidata, 151 mjesto