Regija
PRVA KONFERENCIJA ZA MEDIJE GRADONAČELNIKA

Šutalo nastavlja preustroj gradske uprave
Objavljeno 18. listopada, 2017.

VALPOVO - Prošlo je nešto više od četiri mjeseca otkako je na dužnost gradonačelnika Valpova stupio nezavisni Matko Šutalo koji se na to razdoblje osvrnuo na jučerašnjoj, prvoj službenoj konferenciji za novinare.

Šutalo je sa svojim timom počeo najavljeni proces preustroja gradske uprave, provedeni su natječaji i zaposlene dvije osobe s visokom stručnom spremom u Uredu gradonačelnika i Upravnom odjelu za komunalne djelatnosti. Dogradonačelnica Ana Brajnović profesionalizirala je svoj status te obavlja poslove vezane uz društvene djelatnosti. Šutalo je naglasio da namjerava nastaviti preustroj gradske uprave i “dati šansu kompetentnim i sposobnim ljudima”.

Prioritet FASEP-u

Osvrnuo se i na uspostavljene odlične odnose sa susjednim Belišćem jer su “Valpovo i Belišće oduvijek povezani gradovi, građani nužno upućeni jedni na druge”. Korektne odnose u zajedničkom radu za napredak cijele Valpovštine, kazao je, imaju i s općinama Bizovac i Petrijevci te Osječko-baranjskom županijom, posebice dožupanima Goranom Ivanovićem i Petrom Lagatorom.

- S upravom društva Dvorac d.o.o. činimo sve da projekt FASEP ide svojim tijekom. Riječ je o gradnji i rekonstrukciji vodovodne i kanalizacijske mreže vrijednima 281 milijun kuna. O toj temi održali smo sastanak s direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem i njegovim suradnicima, na kojemu je dogovoreno da naš projekt bude prioritet u realizaciji. Trenutačno se radi u Ladimirevcima i Šagu, a zatim su na redu Nard, pa tzv. Bela sela i na kraju Valpovo. Građane obavještavamo da će, nakon obavljenih radova izvođači, zajedno s investitorom (Dvorac), ulice dovesti u prvobitno stanje - najavio je gradonačelnik Šutalo.

Podsjetio je da je i s upravom Urbanizma d.o.o. dogovoreno jačanje građevinskog sektora tvrtke koji donosi gotovo 50 posto prihoda društvu, a radi se i na projektu gradnje sortirnice smeća, čime bi se također povećali prihodi društva.

Obnova dvorca

Gradonačelnik je spomenuo i imenovanje novog voditelja Turističke zajednice Eduarda Lackovića, iza kojeg je već uspješna organizacija Valpovačkog turističkog ljeta, kadrovske promjene u Valpovačkom poduzetničkom centru (VPC), gdje je na čelnu funkciju tvrtke imenovan Vanja Miličević.

- Cilj nam je pripremati projekte, svakodnevno pratiti i prijavljivati se na natječaje kako bismo što bolje iskoristili mogućnosti EU fondova, ministarstava i Županije. VPC usko je povezan s Lokalnom razvojnom agencijom (LRA) Valpovo - Petrijevci i smatram da smo složili kvalitetan tim za rad na projektima koji su ključni za napredak Valpova i prigradskih naselja. Iako smo najavljivali spajanje navedenih tvrtki, nakon detaljne analize zaključili smo da je trenutačno najbolja opcija zadržavanje obje tvrtke uz njihovu čvrstu sinergiju - poručio je Šutalo, čijom su odlukom odnedavno i Valpovački poduzetnički centar i LRA preseljeni iz zgrade PBZ-a, gdje su plaćali najam, u zgradu gradske uprave.

Valpovčani mogu očekivati i obnovu pročelne zgrade valpovačkog dvorca i kule vrijednu oko devet milijuna kuna, za što su sredstva osigurana pri Urbanoj aglomeraciji Osijek, a za što LRA, VPC i Grad Valpovo dovršavaju projekt. 

U svom prvom obraćanju sugrađanima na konferenciji za novinare gradonačelnik je izrazio razumijevanje za nestrpljenje građana koji očekuju “brze i drastične promjene koje su nemoguće u ovom kratkom razdoblju”, ali je obećao da će “učiniti sve da Valpovo ponovno prodiše punim plućima te marginalizirati politiku i u prvi plan staviti rad i transparentnost”. L. Aničić

Vrtić, društveni domovi, hotel

- LRA i Grad prijavili su projekt završetka zone malog gospodarstva u Valpovu (cesta, odvodnja i javna rasvjeta), provučene su vodovodne cijevi, vodovi za električnu energiju, plin i telefon (optika), a cilj je što brže završiti zonu te pripremiti sve preduvjete za privlačenje investitora. VPC i Grad pripremaju projekt gradnje vrtića u Ladimirevcima, u staroj školi, te projekte za obnovu društvenih domova u drugim prigradskim naseljima, a s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem dogovorena je gradnja Društvenog doma Fabijan Šovagović u Ladimirevcima u 2018. godini. Investitori tog projekta u 50-postotnom iznosu bit će Grad Valpovo, a drugu polovinu projekta teškog 3,6 milijuna kuna financirat će Županija - kazao je Šutalo. Istaknuo je i da je s vlasnikom starog hotela u Valpovu već dogovorena suradnja te da VPC priprema projekt obnove hotela.

Možda ste propustili...

POVJERENSTVO ZA SUZBIJANJE OVISNOSTI VPŽ-A

Novi je predsjednik Siniša Brlas

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

ŽELE SUVREMENIJU TEHNIČKU OPREMU I SOLARNE PANELE

Zbog specifičnog vlasništva SIC se ne može javljati na natječaje

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana