Regija
MIRKO KRULJAC, NAŠIČKA LEGENDA

Rukometaš koji je skijati učio generacije Našičana
Objavljeno 18. listopada, 2017.
Umirovljenom nastavniku tjelesnog najdraži su uspjesi učenika na državnim natjecanjima u tenisu i rukometu

NAŠICE - Mirko Kruljac (63), od prošlog mjeseca umirovljeni nastavnik tjelesne i zdravstvene kulture u Osnovnoj školi Dore Pejačević Našice, dobitnik je ovogodišnje Nagrade za životno djelo Grada Našica za osobiti doprinos i dugogodišnje djelovanje u našičkom sportu.

Mirko Kruljac ne samo da je rođeni Našičanin već je cijeli život proveo u svom gradu, kojem je ujedno posvetio sportsku karijeru koju je započeo 1966. treniranjem i igranjem za rukometni klub Partizan, s kojim je poslije sudjelovao i na državnom prvenstvu, gdje je osvojio treće mjesto. Punih 20 godina, do 1989., igrao je rukomet, a istodobno s rukometom počeo se baviti i planinarstvom. U bogatoj i dugoj sportskoj karijeri osvojio je medalje i pehare u malom nogometu, rukometu, skoku u vis te uličnim i brdskim utrkama. No Nagrada Grada Našica, kaže nam Mirko Kruljac, posebno je važna za njegov život i sportsko djelovanje.

- Iskreno, ovoj nagradi sam se nadao jer tome su prethodila nagrade, priznanja i zahvalnice za moj rad na sportskom planu u brojnim klubovima, udrugama i društvima, čiji sam i sada član. Mislim da je Grad to dobro prepoznao, a posebno rad s djecom. Nagrada me doista razveselila – rekao je Mirko Kruljac te dodao kako će nagradom razveseliti unučicu Klaru i suprugu Ružu, koje će ići na sedmodnevno skijanje u Slovačku.

A upravo je Mirko Kruljac inicijator škole skijanja u Slovačkoj, koju od 1984. organizira i vodi, i to za djecu, ali i odrasle.

Pri Školsko-sportskom društvu Mladost u OŠ Dore Pejačević s mnogim generacijama učenika osvajao je medalje i pehare u šahu, streljaštvu, stolnom tenisu, košarci, malom nogometu i krosu. No najdraži su mu uspjesi, kaže Mirko, koje je postigao s učenicima na državnim natjecanjima u tenisu i rukometu.

- Sport mi se jednostavno uvukao pod kožu te sam se uvijek zauzimao za usmjeravanje mladih prema sportskim aktivnostima. Sport, osim što pridonosi zdravlju, nudi priliku za dokazivanje, stjecanje radnih navika, sklapanje prijateljstava, putovanja i upoznavanje novih sredina. Kada vam jednom sportska karijera završi, uvijek će vam ostati krug prijatelja povezan s lijepim uspomenama – kaže Mirko.

Još uvijek je aktivan u školi skijanja u Slovačkoj, a kada ima snijega iza Dvorca Pejačević u Našicama, organizira natjecanja u slalomu i sanjkanju. Ističe da trenutno njeguje biciklijade za osnovnoškolce na jezero Lapovac i bližu okolicu.

Mirko Kruljac bio je jedna od glavnih osoba za osnivanje teniskog kluba 1984., u kojem je radio četiri godine kao tehnički tajnik. Od 1981. radi na poslovima tajnika Društva pedagoga fizičke kulture grada Našica. Vrlo uspješno surađuje s lokalnom zajednicom i jedan je od glavnih organizatora natjecanja u raznim sportovima za osnovne škole.

Rukomet je ostao njegova najveća ljubav, i Glišu, kako ga Našičani nazivaju, i danas se može redovito vidjeti na utakmicama RK Nexe kao vjernog navijača.

Snježana FRIDL
ŽELJE: NEXE PRVAK RH, SKI VUČNICA IZA DVORCA, ATLETSKA STAZA

Želeći prije svega da RK Nexe bude prvak Hrvatske, Mirko kaže da mu je životna želja ski vučnica iza Dvorca Pejačević, ali i atletska staza.

- Nadam se da će se moji snovi ispuniti, a umirovljenjem moja sportska aktivnost neće prestati. I dalje ću biti aktivan, ali u manjoj mjeri, odnosno koliko mi dopusti supruga Ruža i unučice Klara i Helena – zaključuje Mirko Kruljac.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA LIDER PO IZDVAJANJU

Za obitelj i djecu 10 eura po stanovniku

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

Najčitanije iz rubrike