Regija
16. MEMORIJALNI ULTRAMARATON ZAGREB - VUKOVAR

Pobijedio Robert Radojković
i postavio novi rekord
Objavljeno 17. listopada, 2017.

VUKOVAR - Udruga dragovoljaca HOS-a Grada Zagreba 16. put organizirala je Memorijalni ultramaraton Zagreb – Vukovar. Dugačak je čak 344,1 kilometar te se trči pod parolom “Put dragovoljaca HOS-a i bojovnika Domovinskog rata”.

Robert Radojković iz Poreča pobjednik je svih pet dionica, a postavio je i novi rekord ultramaratona s vremenom 27:18:21, koji je držao od 2008. godine Denis Zhalybin iz Rusije s vremenom 27:25:43.

- Prošle godine bio sam na maratonu i odustao nakon pete dionice, tako da sam ove godine bio dodatno motiviran. U prvoj etapi od Zagreba do Ivanić-Grada krenuo sam svojim tempom i pobijedio sam, osjetio sam da to nije već ona svježina koja bi trebala biti na prvoj etapi, ali sam si rekao idemo odrađivati utrku iz dana u dan. Posljednja peta etapa bila je od Osijeka do Vukovara i tu su počele kalkulacije oko rušenja rekorda utramartona. Imao sam dobar tempo, a od 20. kilometra glavni sudac pratio me je u autu i obavještavao kako stojimo vremenski u odnosu na rekord i na kraju sam uspio pobijediti u svih pet etapa i srušiti rekord ultramaratona iz 2008. godine na oduševljenje svih, a ponajprije sebe - rekao je Radojković.

Sudionici svakim svojim korakom od Zagreba prema Vukovaru simboliziraju patnju i bol žrtve, pozivaju na očuvanje mira, ali i na potrebu trajnog sjećanja i očuvanja dostojanstva pripadnika HOS-a. Ultramaraton se trči u znak sjećanja na pripadnike zagrebačkog HOS-a, ali i pripadnike svih ostalih postrojbi Hrvatske vojske koji su u jesen 1991. godine krenuli na neizvjestan put prema Vukovaru. Na tom je putu određeni broj branitelja ostao na raznim bojištima, a dio njih je poginuo. Njima u čast sudionici svaki dan maratona polažu vijence i pale svijeće. Ove je godine sudjelovalo devet natjecatelja koji na ultramaraton ne gledaju samo kao na sportsko natjecanje nego odavanje počasti za sve poginule hrvatske branitelje.M.Kokaj

Ultramaraton se trči u znak sjećanja na pripadnike HOS-a, ali i pripadnike svih ostalih postrojbi HV-a

Najčitanije iz rubrike