Regija
PODUZETNIČKA ZONA “AMBARINE”

Multinorm uskoro počinje proizvodnju
Objavljeno 18. listopada, 2017.
Prave visokokvalitetne naprave i uređaje za automobilsku industriju

GRADIŠTE - Općina Gradište kreće u drugu fazu uređenja i infrastrukturnog opremanja neizgrađenog dijela poduzetničke zone Ambarine, kao pokretača lokalnog razvoja.

Povoljan položaj

U okviru Javnog poziva “Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona” Agencija za razvoj VSŽ Hrast za Općinu Gradište je pripremila i aplicirala projekt ukupne vrijednosti 10.413.641,14 kuna. Na neizgrađenom dijelu zone bit će sagrađene ceste, vodovodna, kanalizacijska, plinska, električna i telekomunikacijska mreža, sva potrebna infrastruktura. Projektom će se povećati stupanj aktivacije zone i broj aktivnih poslovnih subjekata. Ambarine se prostiru na ukupno 54 hektara uz državnu cestu D55 (Vinkovci-Županja-granični prijelaz Orašje). Zbog povoljnog geoprometnog položaja, blizine autoceste A3, rijeke Save, željezničkog čvorišta Vinkovci, blizine dviju granica, gradištanska zona ima odlične preduvjete za privlačenje domaćih i stranih investicija. A ulagačima je bitna i opremljenost zone i mogućnost proširenja.

Unatoč svim tim referencama, kakvima se malo koja zona može pohvaliti, Ambarine još nisu postigle očekivani efekt. Inozemni investitori i dalje zaobilaze Vukovarsko-srijemsku županiju, a samim tim nema ni otvaranja toliko potrebnih novih radnih mjesta. Općinski načelnik Gradišta Srećko Papac napominje da i nakon ulaska Hrvatske u EU stranci na krajnjem istoku Slavonije još uvijek ne prepoznaju svoj interes. Smatra da im ne odgovara zemljopisni položaj jer se ovaj dio Hrvatske nalazi preistočno za ulaganja.

Počinju u studenom

- Ali zone su infrastrukturno opremljene, a ta je infrastruktura neuništiva i one će jednog dana sigurno dati efekta, u to nema sumnje, samo moramo biti strpljivi - uvjeren je Papac i dodaje da s obzirom na okolnosti te slavonsku stvarnost ipak mora biti zadovoljan jer se u poslovnoj zoni u Gradištu, za razliku od brojnih drugih, ipak nešto događa, parcele su rasprodane, pa se zato i kreće u drugu fazu opremanja neizgrađenog dijela.

Komparativne prednosti Ambarina prepoznali su i vlasnici Multinorma, jedne od najuspješnijih tvrtki u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Bavi se projektiranjem, proizvodnjom i montažom visokokvalitetnih naprava, alata i uređaja za automobilsku industriju. U samoj su završnici radovi na izgradnji proizvodno-montažne hale s poslovnim objektom u poslovnoj zoni u Gradištu gdje su kupili oko 82.000 četvornih metara zemljišta. Proizvodnja u novosagrađenom pogonu, doznajemo od direktora Igora Begovića, trebala bi početi krajem studenoga, do kada se očekuje ishođenje potrebnih dozvola za stavljanje objekta u funkciju i početak rada.

- Trenutačno imamo 170 radnika, određen broj ljudi zaposlili smo u posljednjih mjesec-dva dana i do kraja godine planiramo zaposliti još 20-ak radnika - kaže Begović. Riječ je o CNC operaterima i drugim zanimanjima vezanima uz strojnu obradu.

Za preseljenje iz Cerne u susjednu općinu Gradište u Multinormu su se odlučili zbog boljih uvjeta za rad i razvoj proizvodnje.

- Cerna nema industrijsku zonu koja bi zadovoljila naše potrebe. Ambarine se nalaze u sjecištu prometnih koridora, što nam omogućuje brzu i efikasnu isporuku proizvoda na EU tržište – zaključuje.

Ukupna vrijednost ulaganja je 39.444.001,57 kuna, a Multinormu je dodijeljena potpora od 13.839.474,95 kuna. Radovi se provode u sklopu dvogodišnjeg projekta “Povećanje tehnoloških i prostornih kapaciteta za diversifikaciju proizvodno-uslužnog procesa tvrtke Multinorm” koji je počeo 1. lipnja 2016. godine. Ministarstvo poduzetništva i obrta, u suradnji s Hrvatskom agencijom za malo gospodarstvo, inovacije i investicije uvrstilo ga je među projekte financirane nepovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
NEMA PROBLEMA S PLASMANOM

Projektom će se, pojašnjava Begović, otkloniti ograničavajući faktori jačanja konkurentnosti tvrtke na europskom tržištu. Zadovoljno ističe da Multinorm nema problema s plasmanom proizvoda za kojima je potražnja vrlo velika.

54

hektara površine zauzima poslovna zona Ambarine

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

NOVI USPJEH MLADOG POVJESNIČARA

Ivano Bocor drugi put državni prvak

Najčitanije iz rubrike