Ekonomija
KUTAK ZA INVESTITORE

Snažan rast dionica uz male promete
Objavljeno 17. listopada, 2017.
Nakon što je predstavljen konsolidirani financijski izvještaj za koncern Agrokor, analitičari i ulagači su predahnuli

Prošlog tjedna na Zagrebačkoj burzi snažno su porasle cijene dionica za 2,7 posto. Tako visok rast dionica često upućuje na oporavak tržišta kapitala. Međutim, rast dionica na Zagrebačkoj burzi nije bio podržan odgovarajućim prometima. Ukupni redovni tjedni promet iznosio je 20,2 milijuna kuna i u cijelosti je ostvaren kroz trgovinu dionica. Prosječni dnevni promet dionicama iznosio je 4,0 milijuna. To je u prosjeku za 100 tisuća kuna kuna, ili 2,5 posto manje po danu nego tjedan prije. Na početku tjedna cijene dionica na Zagrebačkoj burzi su pale jer su ulagači i analitičari u ponedjeljak poslije podne čekali objavu revidiranih, konsolidiranih financijskih izvještaja Agrokor grupe za 2016. godinu. Pod pritiskom objave financijskih izvještaja Agrokora nije bilo psihološkog prostora za rast dionica. Indeks Crobex se u ponedjeljak spustio na 1811 bodova (pad za 0,1 posto). Nakon što je izvanredni povjerenik za Agrokor predstavio konsolidirani financijski izvještaj za Agrokor koncern, analitičari i ulagači su predahnuli. Objavom konsolidiranog financijskog izvještaja Agrokor grupe dobio se dokument koji predstavlja polaznu osnovicu za daljnje poslovne kombinacije u restrukturiranju tvrtke. Odmah nakon objave konsolidiranog izvješća žestina udara prenijela se s gospodarskog na političko polje i osnivanje saborskog povjerenstva za Agrokor.

Prilika ulagačima

To je bila prilika ulagačima da u zavjetrini političke buke u utorak krenu u kupoprodaju dionica. Međutim, do toga nije došlo jer su s tržišta nestali veliki igrači - fond manageri. U utorak je došlo do rasta dionica na Zagrebačkoj burzi, pri čemu je indeks Crobex povećan za 0,5 posto, na 1820 bodova, ali uz samo 2,8 milijuna kuna dnevnog prometa. Srijeda je donijela daljnji rast dionica i indeks Crobex je dodatno povećan za 1,6 posto na 1849 bodova, ali ponovno uz skromnih 4,8 milijuna kuna dnevnog prometa. U četvrtak su cijene dionica nastavile rasti i indeks Crobex je povećan na 1863 boda (rast za 0,7 posto). Vrijednost indeksa Crobex dohvatila je u petak 1862 boda. To je 49 bodova, ili 2,7 posto više nego na početku tjedna. Od 20 dionica u sastavu indeksa Crobex šesnaest vrijednosnica je zabilježilo rast i četiri pad cijene. Na rast indeksa Crobex najviše su utjecale dionice Podravka tjednim rastom za 7,0 posto te Uljanik plovidba (rast za 14,6 posto), Đuro Đaković Grupa (rast za 9,2 posto), Atlantska plovidba (rast za 5,9 posto) i Ericsson Nikola Tesla (rast za 5,7 posto). Rast dionice Podravka veže se uz najave predsjednika uprave koprivničke tvrtke kako su zainteresirani za kupnju tvrtki ili udjela u tvrtkama iz sastava koncerna Agrokor. Među rijetkim tjednim gubitnicima našle su se dionice Instituta za građevinarstvo Hrvatske - IGH (pad za 4,3 posto) i Luka Ploče (pad za 2,0 posto).

Dionicama Valamar Riviera Poreč, najznačajnije hrvatske turističke tvrtke, snažno se trgovalo cijeli tjedan, a najviše prometa ostvarilo se u srijedu, kada se protrgovalo dva milijuna kuna. Cijena dionice Valamar Riviera Poreč dohvatila je u petak 45,01 kn. To je za 1,34 kn, ili 3,1 posto više nego na početku tjedna.

Rast brodara

Dionicama HT skromno se trgovalo. Cijena dionice HT dohvatila je u petak 174,60 kn. To je za 0,60 kn, ili 0,3 posto više nego na početku tjedna. Dionicama Atlantske plovidbe pojačano se počelo trgovati u drugoj polovini tjedna, a cijena je u petak povećana na 455,00 kn (tjedni rast za 5,9 posto). Na rast dionica Atlantske plovidbe kao i Uljanik plovidbe snažno je utjecalo povećanje vrijednosti indeksa BDI (Baltic Dry Indeks) koji prati kretanje cijena brodarskih vozarina na svjetskom tržištu. BDI indeks je od trećeg do trinaestog listopada povećan za 10,9 posto, što je potaknulo rast dionica domaćih brodarskih prijevoznika. Vrijednost indeksa Crobis, koji prati kretanje cijena obveznica, smanjila se u petak na 110,98 indeksnih bodova (pad za 0,10 posto).

Autor je vlasnik dionica HT i Ericsson Nikola Tesla spomenutih u tekstu. Ovaj tekst nije nagovor na kupnju ili prodaju dionica.

Stanko DABIĆ

Investitori, domaće tržište privremeno je promijenilo trend, ali to nije praćeno značajnijim prometima.

Tjedni promet veći od dva milijuna kuna ostvarile su samo tri dionice:

Valamar Riviera Poreč (5,0 mil. kuna), HT (2,2 mil. kuna) Atlantska plovidba (2,0 mil. kuna).

Možda ste propustili...

NA MOSTARSKOM SAJMU 42 TVRTKE IZ RH

Planiraju poboljšati izvoz na tržište BiH

HRVATSKI DUHANI ZAVRŠILI UGOVARANJE

Sklopili novih 39 ugovora s proizvođačima duhana

Najčitanije iz rubrike