Sport
ŽDRIJEB 3. KOLA EHF KUPA

Samo ne Nijemci i Francuzi
Objavljeno 17. listopada, 2017.

Naslov ovoga teksta možemo kopirati s teksta kojim smo svih proteklih godina najavljivali ždrijeb 3. kola Kupa EHF-a. Rukometaši NEXE-a danas će doznati suparnika u ovoj fazi europskog klupskog rukometnog natjecanja. Svih ovih godina tih otprilike pola sata “plesa kuglica” u Beču vjerojatno je događaj koji se možda i najviše očekuje u našičkom rukometnom klubu. Lutrija izvlačenja prilično im može usmjeriti sezonu.

Nepoželjni

Velika je želja u RK-u NEXE proći skupinu EHF Kupa, što im je dosad pošlo za rukom samo u sezoni 2014./2015. Tada ih je ždrijeb prilično pomazio. Posljednja prepreka za plasman u grupnu fazu bila im je rumunjska momčad Potaisa Turda što su “gromovi” uspješno apsolvirali. Sljedeće dvije sezone nikako nisu imali sreće sa ždrijebom. Prvo Nantes, a onda prošle godine i njemački Magdeburg.

I ove godine njemački i francuski klubovi najnepoželjniji su suparnici. NEXE ponovno neće imati status nositelja, a u bubnju među nositeljima bit će tri njemačka kluba (Göppingen, Füchse Berlin i opet Magdeburg) i samo jedan francuski klub (Saint Raphael). Mala dobra vijest je da međusobno mogu igrati klubovi iz iste države. Pa se primjerice Saint Raphael u ovoj fazi natjecanja može sastati s Chamberyjem koji nema status nositelja. No, nisu samo Nijemci ili francuski Saint Raphael nepoželjni suparnici. Potencijalno Našičani mogu dobiti čak dva danska kluba (Bjerringbro-Silkeborg i

Ribe-Esbjerg) i jedan švedski klub (Lugi). Među nenositeljima je po jedan danski i švedski klub. Ne radi se o momčadima koje se ne mogu proći i sigurno bi koeficijent na Našičane bio veći negoli u srazu s Nijemcima, ali skandinavski stil igre sigurno ne odgovara onom koji se njeguje u Hrvatskoj. Uostalom, prije tri sezone upravo se švedska Eskilstuna u skupini pokazala kvalitetnijom od tadašnjeg vrlo dobrog našičkog sastava. Po zvučnosti i svom ranijem rejtingu uvijek bismo među neugodne svrstali i španjolske klubove. Potencijalno NEXE-u suparnik može biti La Rioja i Granollers. Sigurno vrlo kvalitetne momčadi, ali španjolski klupski rukomet posljednjih godina nije ni blizu onome od prije desetak godina. Jedina kvaliteta koja strši je Barcelona, stoga su i La Rioja, bez obzira na iskustvo igranja u Ligi prvaka, pa i Granollers, ipak poželjniji suparnici od primjerice danskih klubova. Među nepoželjnima svrstat ćemo i jedan klub koji Našičani dobro poznaju. Riječ je o Tatranu iz Prešova. Slovačkog prvaka od ove sezone vodi Slavko Goluža. Premda nisu ostvarili željeni plasman u Ligu prvaka, u SEHA ligi jako dobro izgledaju, a EHF kup i plasman u skupine vide kao svoju prigodu za spas sezone. Trenutno su na trećem mjestu SEHA lige, a već u četvrtak gosti su Našica pa ćemo se uživo moći uvjeriti u njihove kvalitete.

Tko su onda najpoželjniji suparnici? Gledajući samo imena na papiru, a bez stvarnog uvida u njihove kvalitete, rekli bismo da su to dva mađarska kluba CYEB Budakalasz i Grundfos Tatabanya.

Poželjni

Već su ove sezone Mađari dobili “breme” hrvatskog kluba. Dubrava je, naime, uspjela protiv Csurgoa nadoknaditi “minus devet” iz prvog susreta pa će se i zagrebački klub danas naći u ždrijebu, također među nenositeljima. Slično poželjni je i poljski Azoty-Pulawy. Mađarski i poljski klupski rukomet vrlo je sličan. U Mađarskoj odskaču Veszprem i Pick Szeged, u Poljskoj Kielce i Wisla Plock. Slično je možda i u Sloveniji gdje su najbolji klubovi Pivovarna Laško i Gorenje u Ligi prvaka, ali ipak nisu na toj razini kao dva najbolja mađarska, odnosno poljska kluba. Stoga bi Koper 2013 (vodi ih s klupe Veselin Vujović) i Riko Ribnica bili također poželjni suparnici. Baš kao i austrijski Alpa Hard, koji se nikako ne smije podcijeniti. No, sve će biti jasno danas. U Našicama će se danas od 11 sati s nestrpljenjem gledati EHF-ov youtube kanal. Prijepodne koje bi moglo usmjeriti sezonu NEXE-a.

Krešimir LACKOVIĆ
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike