Novosti
PRAVOSUDNO-POLICIJSKA AKCIJA AGROKOR

Dok mu uhićuju bivše suradnike, Todorić sa sinovima u - Londonu
Objavljeno 16. listopada, 2017.
DORH je priopćio kako su “u tijeku izvidi i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenje.”

Afera Agrokor kulminirala je u ponedjeljak policijsko-pravosudnom akcijom u kojoj je uhićeno 12 osoba, ali među njima zasad nisu Ivica Todorić te njegovi sinovi Ivan i Ante koji su, prema dostupnim podatcima, u Velikoj Britaniji. Prema podatcima Državnog odvjetništva, “izvidi i pretrage” provode se kod 15 osoba.

Prvi uhićenici u slučaju Agrokor poslijepodne su dovedeni na razgovor u zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo, nakon čega bi tužiteljstvo trebalo odlučiti hoće li i zbog kojih kaznenih djela protiv njih pokrenuti istragu. U ponedjeljak su uhićeni Ivan Crnjac, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Tomislav Lučić, Damir Kuštrak, Mislav Galić, Marijan Alagušić i Alojzije Pandžić. Većina njih bili su članovi uprave ili nadzornog odbora posrnulog koncerna, u čijoj je upravi, prije dolaska izvanrednog Vladina povjerenika Ante Ramljaka, bilo sedmero članova. Nalog za istragu izdan je i za Hrvoja Balenta, Ivicu Sertića, Olivija Discordiju i Sanju Hrstić. Discordia je vlasnik i direktor revizorske tvrtke koja se do prije nekoliko dana zvala Baker Tilly Hrvatska, a koja je u Todorićevo vrijeme obavljala reviziju Agrokora i tvrtki u sklopu koncerna, dok je Hrstić revizorica u toj tvrtki.

DORH je u ponedjeljak u povodu uhićenja samo priopćio kako su “u tijeku izvidi i kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv gospodarstva i krivotvorenje.”

“Naglašavamo kako je ovo postupanje nastavak višemjesečnih izvida na temelju provjerenih i potvrđenih činjenica te je početak opsežne istrage koja obuhvaća složene poslovne odnose u poslovnom subjektu”, stoji u priopćenju DORH-a.

Nije pokajnik

Prvi je, nakon pretrage njegove kuće, uhićen Crnjac za kojega su krenula nagađanja da bi mogao biti svjedok pokajnik. No, njegov odvjetnik Ljubo Pavasović Visković odbacio je takve tvrdnje rekavši da o tome nije bilo nikakvog razgovora. “Nitko njega nije kontaktirao, niti je on koga kontaktirao. Dakle, cijela priča o pokajništvu je totalna besmislica”, kazao je Pavasović Visković.

Tek nakon ispitivanja u državnom odvjetništvu istražitelji će odlučiti hoće li protiv osumnjičenih pokrenuti istragu, a odluče li se za njih zatražiti i istražni zatvor o tome će odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Odvjetnik Ante Todorića, Fran Olujić, izjavio je ispred Kulmerovih dvora gdje je policija od ranog jutra pretraživala dom obitelji Todorić, da je njegov klijent još u rujnu obavijestio policiju kako neko vrijeme neće boraviti u Hrvatskoj iz osobnih i poslovnih razloga te da je 5. rujna u MUP-u odjavio prebivalište. “S obzirom na to da prati sva ova događanja, medije i portale, doći će u Hrvatsku u najkraćem roku”, poručio je odvjetnik. Na pitanje zašto je Ante Todorić promijenio boravište Olujić je kazao da je to učinio jer se zaposlio izvan Hrvatske. Pojasnio je i da o trajanju izvida i dokaznih radnji, koje su u tijeku, ovisi brzina njegova povratka. Kazao je i da bi od njega bilo neprofesionalno govoriti kada će se u Hrvatsku vratiti Ivica Todorić, pojasnivši da on brani Antu Todorića te da Ivica Todorić nije njegov klijent. Olujić je pojasnio da policija i Državno odvjetništvo najprije moraju utvrditi da se Todorići ne nalaze u Hrvatskoj te da je eventualnu tjeralicu moguće raspisati tek ako tražena osoba bude nedostupna tijelima gonjenja.

Na novinarski upit u kojem su statusu suprug Todorićeve kćeri Ive, Hrvoje Balent, Olujić je kazao da je Balent jedan od osumnjičenih, dok Iva Balent ni na koji način nije obuhvaćena postupkom.

Nije u bijegu

Odvjetnica Ivice Todorića Jadranka Sloković izjavila je da je uhićenje bivših čelnika koncerna Agrokor početak političkog obračuna s Todorićem. Izjavila je kako Todorić nije u bijegu. Na upit kad bi Todorić mogao doći u Hrvatsku Sloković je rekla da će vidjeti kako će ići postupak i što će se dalje događati.

Pirušku Canjugu tužiteljstvo, prema riječima njezina odvjetnika Ante Nobila, tereti da je kao članica uprave prihvaćala “lažna financijska izvješća.”

- Stavlja joj se na teret, kao i drugim članovima uprave, da su prihvaćali lažna financijska izvješća i u tom svojstvu obmanjivali poslovne partnere, da su Ivici Todoriću pribavili protupravnu korist te da ne postoji sva dokumentacija poslovanja koja je trebala postojati - izjavio je odvjetnik Anto Nobilo. Nobilo tvrdi da se Canjugu sumnjiči za sve što je uprava kolektivno napravila, ali da se ne spominje u konretnim radnjama. Pojasnio je da nije istina da je u upravi bila od 2006. do 2017. jer zbog čuvanja trudnoća duže vrijeme nije radila. “Četiri godine bila je na bolovanju, nikad se nije bavila financijama već razvojem nekretnina za tvrtku Agrokor”, kazao je Nobilo. Na pitanje kakva će biti njezina obrana, Nobilo je kazao da će reći “da ni jedan financijski dokument nikada nije proučavala jer to nije bio doseg njezina posla.”

Dijana PAVLOVIĆ/H
Uhidbeni nalog za Todorića

U uhidbenom nalogu za Ivicu Todorića stoji kako postoji osnovana sumnja da je počinio kaznena djela zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju iz čl. 246. st. 1. i 2. Kaznenog zakona, krivotvorenja službene ili poslovne isprave iz čl. 279. st. 1. i 2. Kaznenog zakona te povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga iz čl. 248. Kaznenog zakona. Sumnjiče ga da je od 2006. godine u temeljnim financijskim izvještajima Agrokora poslovanje i financijski položaj koncerna prikazao uspješnijim od stvarnog rezultata i financijskog položaja u cilju pribavljanja protupravne imovinske koristi za većinskog imatelja dionica.

Fran Olujić

odvjetnik Ante Todorića

Moj klijent je još u rujnu obavijestio policiju da neko vrijeme neće boraviti u Hrvatskoj iz osobnih i poslovnih razloga te da je 5. rujna u MUP-u odjavio prebivalište.

Jadranka Sloković

odvjetnica Ivice Todorića

Uhićenje bivših čelnika koncerna Agrokor početak je političkog obračuna s Todorićem. Todorić nije u bijegu.

12 uhićenih

“IZVIDI I PRETRAGE” PROVODE SE KOD 15 OSOBA

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike