Novosti
OBLJETNICA POGIBIJE

Zadro nam je ostao uzor koji se dokazao djelima
Objavljeno 16. listopada, 2017.

Na Trpinjskoj cesti u Borovu naselju komemorativnim skupom obilježena je 26. obljetnica pogibije general-bojnika Blage Zadre, legendarnog zapovjednika obrane Vukovara.

U prigodnom govoru pokraj Zadrine biste izaslanik predsjednice Republike Ante Deur rekao je kako je to dan koji obvezuje cijelu državu, blagdan na koji se s poštovanjem sjećamo velikog čovjeka i domoljuba.

- Kroz ime Blago Zadro protječe ova obrana, snaga koja se događala 1991. godine u Borovu naselju. Blago Zadro i svi heroji stvarali su ovu pobjedničku vojsku - rekao je Deur.

Ministar hrvatskih branitelja i premijerov izaslanik Tomo Medved istaknuo je kako i 26 godina nakon tragične pogibije “s prazninom koja je ostala u svim srcima prisjećamo se Blage Zadre i odajemo mu počast za sve što je kao dragovoljac napravio za svoj Vukovar i samostalnu Hrvatsku”.

- U tom našem pobjedničkom postroju obrane Vukovara ostalo je mjesto jednog od najvećih autoriteta i stoga ćemo mu biti vječno zahvalni na njegovoj žrtvi, koja je neizbrisiv pečat novije hrvatske povijesti. Bio je to iznimno hrabar čovjek iz naroda kojem su ljudi vjerovali i upravo zbog izuzetnih organizacijskih sposobnosti i hrabrosti zapovijedao je obranom Borova naselja. Kao zapovjednik svaki je dan sa svojim sinovima, prijateljima, dragovoljcima bio na položaju braneći svoju Trpinjsku cestu, Vukovar i Hrvatsku, za čiju je samostalnost cijeli život živio. Blago Zadro ostao nam je uzor koji se dokazao djelima, a junacima poput njega uvijek ćemo iskazivati zahvalnost, kako je svojom žrtvom i zaslužio - rekao je ministar Medved.

Predsjednik Savjeta za branitelje Grada Vukovara Tomislav Josić rekao je kako se uvijek valja “boriti za istinu i stalno je ponavljati”.

- Blago Zadro bio je veliki čovjek i istinski heroj Domovinskog rata, koji je od malog radnika postao veliki ratnik. Nikada nije dopuštao da netko ide ispred njega, uvijek je morao on ići prvi, volio bih da nekada to nije radio, možda ne bi poginuo tog dana - rekao je Josić.

- Blago nije zaboravljen i hvala svima na tome. O njemu je puno toga rečeno i izgovoreno, ali koliko god da je izgovoreno, malo je rečeno koliko su oni dali za Hrvatsku. Blago je prije svega bio čovjek koji nije mrzio nikoga, pomagao je uvijek. Bio je častan i pošten čovjek koji je bio na raspolaganju domovini i koji je pokazao kako se ona ljubi, brani i za nju gine - kazao je Tomislav Zadro, sin Blage Zadre. Nakon komemorativnog skupa formirana je kolona do mjesta Zadrine pogibije.

Komemorativni skup uveličalo je 150 dočasnika i časnika Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman”, kao i 230 učenika osnovnih škola iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Blago Zadro rođen je 1944. u BiH, a kao dijete se s obitelji doselio u Borovo naselje. U agresiji na Vukovar postao je zapovjednik obrane Borova naselja, na Trpinjskoj cesti, koju su zvali grobljem tenkova. Postumno je odlikovan činom general-bojnika.

Mario KOKAJ
POČAST ALFREDU HILLU

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata odana je počast i obilježena 26. godišnjica tragične pogibije i pukovnika Alfreda Hilla, prvog zapovjednika satnije Vojne policije 204. vukovarske brigade. Nastavno središte za obuku Vojne policije Oružanih snaga Republike Hrvatske nosi ime Alfreda Hilla.

Možda ste propustili...

IDEJU PODRŽAVAJU RIJEKE PRAVDE, MOŽEMO, IDS...

Za antikorupcijsku većinu 57 zastupnika

SLOVENSKI PREMIJER

Golob vjeruje u Plenkovića