Novosti
SPORNA UTAKMICA NEĆE BITI ODIGRANA

NK Sinđelić bez odobrenja HNS-a za utakmicu
Objavljeno 16. listopada, 2017.

Prijateljska nogometna utakmica između Nogometnog kluba Sinđelić iz Trpinje i veterana NK Crvene zvezde iz Beograda otkazana je nakon napisa u Glasu Slavonije.

Utakmica se trebala igrati u povodu 90 godina postojanja ovoga kluba iz Trpinje, sela nedaleko od Vukovara. Trpinja je općina s većinskim srpskim stanovništvom, od 5572 stanovnika samo ih se 409 deklarira kao Hrvati, a sličan omjer bio je i prije Domovinskog rata. U samom naselju Srba je više od 95 posto. Problem je u tome što je utakmica bila zakazana za ponedjeljak, 16. listopada, kada se u Vukovaru obilježava obljetnica pogibije jednoga od zapovjednika obrane Vukovara - Blage Zadre. Upravo stoga je termin odigravanja utakmice shvaćen kao velika provokacija.

- Ne treba nam to razapinjanje po društvenim mrežama i prijetnje, nismo željeli ići na rizik da razbiju autobus i da nam unište to naše jadno malo selo. Održali smo sastanak s vrhom Policijske uprave vukovarsko-srijemske, gdje smo na kulturan i pametan način, kroz razgovor odlučili otkazati utakmicu - rekao je Slobodan Knežević, predsjednik NK Sinđelić Trpinja, koji tvrdi da nije bila riječ o namjernoj provokaciji, već su termin dogovorila dva kluba uvažavajući njihovo slobodno vrijeme.

No, priča ima i još jedan aspekt koji pokazuje koliko se NK Sinđelić drži hrvatskih pravila odigravanja utakmica.

NK Sinđelić član je Druge županijske lige Vukovar, što znači da se mora pridržavati pravila o organiziranju utakmica kako službenih tako i prijateljskih bez obzira na to o kojoj se uzrasnoj skupini radi.

Poseban je postupak organizacija utakmica s međunarnodnim karakterom. Službeno uoči organiziranja svake međunarodne utakmice klub organizator mora utakmicu prijaviti nadležnom županijskom savezu kojem pripada. Nakon primitka zahtjeva, županijski savez prosljeđuje zahtjev HNS-u, koji nakon toga daje odobrenje ili ga uskraćuje. Pozitivni ili negativni odgovor tada HNS vraća županijskom nogometnom savezu koji tada o odluci službeno obavještava klub koji je podnio zahtjev. Provjerili smo u Nogometnom savezu Vukovarsko-srijemske županije - oni nisu zaprimili nikakav zahtjev iz Nogometnog kluba Sinđelić, pa stoga možemo zaključiti kako trpinjski nogometni klub uopće nije poslao zahtjev za odobrenjem odigravanja ove sporne prijateljske utakmice. M.K./A.G.

PODUPIRATELJI ČETNIČKOG POKRETA

Kada je u javnosti objavljen datum utakmice, veći dio zemlje to je shvatio kao provokaciju na dan kada se Vukovarci prisjećaju Blage Zadre. Navijači Crvene zvezde poznati su, naime, kao podupiratelji četničkog pokreta, a prošle sezone su na košarkaškim i nogometnim utakmicama isticali transparente s tenkovima i natpisima Vukovar na ćirilici.

Najčitanije iz rubrike