Svijet
OSJEČANI U IRSKOJ

Nema ljudi na ulicama, dolazi Ofelija
Objavljeno 16. listopada, 2017.

Irska je provela sve mjere opreza nakon što se očekuje udar uragana Ofelija. Prvi na udaru su jugozapadni dijelovi zemlje, Među njima i Cork, grad naseljen brojnim Hrvatima, a gdje godinama živi i osječka obitelj Ivčić. Nisu samo njihova djeca koja pohađaju osnovnu školu ostala kod kuće, nego su i radna mjesta gdje rade supružnici Sanja i Alen, kao i brojna druga, zatvorena.

- Ne radi ni jedan vrtić, ni jedna ustanova koja pruža usluge, a otkazani su i posjeti u bolnicama. Irci su doista u pripravnosti, jer smo još prošli tjedan dobili upute da iz dvorišta uklonimo stolice, trampoline, orežemo suho drvo ako ga imamo i izvršimo ostale preventivne radnje prije nego uragan dođe. Kako smo svi dobro upućeni u to što nas čeka, dan ranije bio je kaos na ulicama, točnije u prodavaonicama - ispričala je Sanja, dodajući da je u bankomatima ubrzo ponestalo novca, a u prodavaonicama i vode te svijeća.

- Kupovali smo namirnice, a dobili smo upute do najsitnijih detalja, primjerice, da napunimo mobitele jer vjerojatno neće biti struje. Ne preostaje nam ništa drugo nego ostati u kući i čekati - dodala je Sanja, komentirajući kako je vjetar prilično jak, a što je vidljivo i prema fotografiji koju nam je ustupila. Naime, u blizini njihovog doma vjetar je iščupao stablo zajedno s travnatom površinom. “Ne znamo što nas čeka, pa iako ovdje smatraju da će taj uragan izgubiti snagu dok dođe do nas, spremni smo. Kuća je u dobrom stanju i nadam se da veće štete neće biti”, poručila je Osječanka. M. Mihelić

Ugrožen i Wales?

Vjetrovi snage uragana mogli bi pogoditi sve dijelove zemlje, a snažni vjetrovi tropske oluje mogu se očekivati i u Walesu, te na sjeveru i zapadu Engleske, objavio američki Nacionalni centar za uragane. Vlasti tvrde da bi to mogla biti najgora oluja od uragana Debbie, iz 1961., kada je živote izgubilo 12 ljudi.

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana