Regija
9. VOĆINSKA KESTENIJADA

U čast kestena i kulturne baštine
Objavljeno 17. listopada, 2017.

VOĆIN

U slikovitom Voćinu, mjestu koje se ugnijezdilo između papučkih šumovitih obronaka, Kulturno-umjetnička udruga Voćin u nedjelju je organizirala devetu kulturno-zabavnu manifestaciju Voćinska kestenijada, kojom se predstavlja bogatstvo hrvatske tradicije i kulturne baštine.

Manifestacija je počela svetom misom u župnoj crkvi Pohoda Blažene Djevice Marije, koju je služio slatinski župnik, vlč. Dragan Hrgić, a na kojoj su blagoslovljeni kruh, prehrambeni proizvodi od žitarica i brojni drugi plodovi zemlje. Uoči nastupa KUD-ova na pozornici prepunoga Hrvatskog doma, sve sudionike programa i goste, poželjevši im dobrodošlicu “u najmlađu i najljepšu općinu u Republici Hrvatskoj”, pozdravio je načelnik Općine Voćin Predrag Filić. Poseban je pozdrav uputio načelniku Općine Velika Ludina Draženu Pavloviću i virovitičko-podravskom županu Igoru Androviću, koji je proglasio Voćinsku kestenijadu otvorenom.

Prije godinu dana u OŠ Voćin Robert Vojvodić Bekrija počeo je tečaj tamburice i osnovao tamburaški sastav, a početkom ove školske godine osnovana je dječja folklorna skupina, koju vodi učiteljica Dijana Janečić. Na Kestenijadi su mladi tamburaši i plesači KUU-a Voćin prvi put javno nastupili. Za te aktivnosti učenika i njihovih učitelja zahvalnicu je primila ravnateljica škole Ines Gužvić. Nastupili su i odrasli članovi udruge, predstavivši običaje plesne zabave kod križa na Prebendi u koreografiji voditelja Miroslava Šarića. Najmlađi KUD došao je iz Ćeralija, gdje djeluje dvije godine i pod vodstvom voćinskog župnika, vlč. Mladena Štivina, njeguje folklor Hrvata iz letničkoga kraja. Predstavili su se svatovskim običajima Hrvata na Kosovu pod naslovom “Mori ćeri majična”.

Nakon što je nastupilo svih sedam KUD-ova, predstavnice udruge organizatora prionule su rezanju i dijeljenju dvometarske kesten-torte, načinjene u slastičarskoj radionici Sandre Jadek. U tortu je “ugrađeno” 165 jaja i 15 kilograma očišćenih kestena, a samo u glazuru tri kilograma čokolade. Voćinski učenici iznijeli su mnogo kolača za prodajnu izložbu jer skupljaju novac za laptop u školi. Vrijedni kestenari pripremili su 130 kilograma kestenja za pečenje - “mala porcija – pet kuna”. Druženje je nastavljeno uz Ceciliju i Suhopoljske tamburaše.

Petar ŽARKOVIĆ
BEREG U NAJLJEPŠIM ŠOKAČKIM NOŠNJAMA

Osim domaćih KUU-a Voćin i KUD-a Ćeralije, na Voćinskoj kestenijadi nastupili su KUD “Julije Benešić” iz Iloka sa spletom pjesama, šokačkim kolom i bećarcem, KUD Barilović predstavio je ljubavne pjesme “Pogledaj me, mala moja”, KUD “Mijo Stuparić” Ludina izveo je splet izvornih pjesama moslavačkog kraja, a KUD Šijaci iz Biškupaca u požeškom kraju predstavila je ženska pjevačka skupna. S tromeđe Hrvatske, Srbije i Mađarske stiglo je Hrvatsko kulturno-prosvjetno društvo “Silvije Strahimir Kranjčević 1927.” iz bačkog sela Berega. Njihova šokačka narodna nošnja nosi priznanje najljepše u Europi i bivšoj Jugoslaviji, a društvo ove godine slavi 90 godina neprekidnog rada. Predstavili su šokački običaj kapara, prošnju mlade.

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

OPĆINA: OBAVIJEST, OPOMENA PA KAZNA

Za zapuštene okućnice kazne od 300 do 1300 €

ULAGANJE OD 570.000 EURA

Nove prostorije za NK Šipovac

Najčitanije iz rubrike