Kultura
SKUPNA IZLOŽBA “ILUSTRACIJA” OD 17. DO 30. LISTOPADA

Mataković, Jerabek i Marijanović u MLU
Objavljeno 17. listopada, 2017.

U suradnji s Umjetničkom akademijom u Osijeku, Muzej likovnih umjetnosti predstavlja skupnu izložbu trojice autora/ilustratora: Stanislava Marijanovića, Dubravka Matakovića i Dražena Jerabeka. Otvorenje je u utorak, 17. listopada, u 19 sati, a izložba će se moći pogledati do 30. listopada.

“Silnice i vektori životnih i umjetničkih putanja Dražena Jerabeka, Stanislava Marijanovića i Dubravka Matakovića poklapaju se u nekoliko točaka – generacijski su bliski, studirali su na ALU u Zagrebu, mlade posvećenike umjetnosti obrazuju u Osijeku te se bave (i) ilustracijom. Ovo 'i' u zagradi odnosi se prije svega na Matakovića kojega obično prepoznajemo kao autora stripa, i Marijanovića kojega najčešće doživljavamo kao grafičara. U svakom slučaju, bez dvojbe može se reći kako se radi o trojici umjetnika koji su dali vrlo značajan doprinos na području ilustracije, pa su s respektom ugošćeni u MLU.

Kako je ove akademske godine na UAOS-u krenuo Diplomski sveučilišni studij Ilustracija, jedinstven u Hrvatskoj i širem okruženju, nastala je još jedna poveznica ovih autora. Na novom su studiju Marijanović i Mataković nositelji nekih od temeljnih stručnih kolegija, dok Jerabek uvodi studente Preddiplomskog studija likovne kulture u prve tajne ilustracije i vizualnih komunikacija. U spletu brojnih i raznolikih kolegija koje ovaj studij nudi, veći je broj autora koji su već imali priliku u drugim prigodama ovdje pokazati svoj rad, slikarski, kiparski, grafičarski, fotografski, multimedijalni... Od mlađih autora koji će svojim znanjem i talentom oplemeniti Diplomski sveučilišni studij ilustracija te ga obogatiti novim kreativnim tehnologijama i izričajima, s pravom očekujemo to isto” - piše Stanislav Marijanović u katalogu izložbe.

Razložno sterilne izložbene sale i ovaj put su osvijetljene novim prozorima-prizorima. Jerabek će nas nježnom i sigurnom rukom kao djecu uvesti u brižno odnjegovani svijet bajki, Marijanović će nas suptilnim, duhovitim i lucidnim umjetničkim zrcalom dovesti do prigušene čudovišne psovke, a Matakovićeva stripovska bećarenja odvest će nas do neuralgičnih točaka svijeta oko nas. Slijedimo ih! N.Vek.

Možda ste propustili...

POSVEĆEN JE 150. ROĐENDANU JEDNE OD NAJPREVOĐENIJIH HRVATSKIH KNJIŽEVNICA

Znanstveni skup “Ivana Brlić-Mažuranić u novom mileniju”

SPOT “VOLJENO MOJE” ANTONIJE BUDANO

Težina i istinska ljepota majčinstva

Najčitanije iz rubrike