Sport
ISPUSTILI POBJEDU NA MAKSIMIRU

Osijek kakvoga smo
znali gledati u Europi
Objavljeno 16. listopada, 2017.
U drugom poluvremenu ipak su se Osječani previše povukli i zbog toga su kažnjeni

Osijek je bio prokleto blizu da drugi put u samo godinu dana iz Maksimira ode kao pobjednik. Doslovce su sekunde dijelile bijelo-plave od trijumfa, ali nisu izdržali, pokleknuli su u petoj minuti sudačke nadoknade. Osječani su se ove sezone dvaput izvlačili na sličan način kada su bod(ove) u sudačkoj nadoknadi osvajali protiv Hajduka i Slaven Belupa, a ovaj put sreća se okrenula protiv njih. Osvojiti bod u Maksimiru nikada nije loš rezultat, ali kada te tako malo dijeli do pobjede onda moraš ostati – nesretan.

Odvažnost

Osijek je od prve minute krenuo odvažno, mogli su opet, kao i lani, bijelo-plavi vrlo rano šokirati domaćina, ali Hajradinović je promašio veliku priliku u drugoj minuti. Prvih pola sata Osječani su izgledali odlično. Nisu pokazali respekt prema Dinamu, napali su ga i to naplatili vodstvom nakon odličnog proigravanja Lope koje je Grezda pretvorio u pogodak. Ukrajinac je osvano s brojem deset na leđima, a u tom prvom dijelu nekim potezima podsjetio je na svoja najbolja izdanja. U tom razdoblju igre nisu se Osječani orijentirali samo na protunapade u kojima je do izražaja dolazila Grezdina brzina. Pokušali su igrati, protok im je bio brz i precizan, a agresivnošću i pravovremenim reakcijama domaćina su držali daleko od svojih vrata. Bilo je to jedno od najboljih razdoblja igre ove sezone uopće koje smo vidjeli od Osijeka.

- Ne možeš reći da si zadovoljan rezultatom kada ispustiš pobjedu u posljednjim sekundama utakmice. Međutim, ponosan sam načinom na koji smo se predstavili u Maksimiru. Prvih pola sata igrali smo odlično, stvorili dovoljno prilika i za uvjerljivije vodstvo. Zapravo, mislim kako su nas promašaji koštali pobjede ovaj put. Neke smo utakmice izvlačili u sudačkoj nadoknadi, a sada smo na taj način ostali bez sva tri boda. Vrlo navino smo primili pogodak. Dugo je putovala lopta - kazao je Zoran Zekić, trener nogometaša Osijeka.

U prvih 20-ak minuta drugog dijela bijelo-plavi su izgubili ritam. Previše su se povukli, više nisu osvajali ničije lopte, a ni izlazak u napad nije im bio kvalitetan kao u prvih 45 minuta. Zbog toga su došli problemi, u 54. minuti i kazneni udarac koji je Malenica uspio obraniti Soudaniju. No, kad je preživio tu krizu Osijek se stabilizrao i propustio dotući suparnika.

- Previše smo se uvukli posljednjoj liniji u krilo u tim trenucima. Izgubili smo time dubinu i mogućnost kvalitetnog izlaska u napad. Ipak, kada smo se oslobodili tog pritiska imali smo mogućnost riješiti pitanje pobjednika - kazao je Zekić.

Konačno “mrdnuli”

Ostat će i pitanje nije li se moglo pametnije odigrati u tim završnim minutama. Osijek je imao prekršaj na sredini igrališta, ali je olako poklonio loptu domaćinu.

- Sigurno smo mogli pametnije riješiti tu situaciju, jer rješenje koje smo izabrali donijelo je izjednačenje, zaključuje trener osječkog prvoligaša koji o sprnim zaleđima Osijeka nije posebno htio diskutirati.

Ono o čemu treba pričati jest kako je Zekić tijekom stanke ipak uspio razdrmati momčad. Lopa je nagovijestio povratak u pravu formu, Grezda je bio rastrčan, opasan, a na koncu i precizan. Nastup u Maksimiru bio je samo potvrda kako je on najopasniji kada mu se serviraju lopte u prostor. U Zagrebu je to bio Osijek kakvog smo gledali u Europi i derbijima HNL-a ove sezone. A kada tako igra čak ni bod u Maksimiru ne izgleda kao veliko ostvarenje. Ako će takvu igru bijelo-plavi biti spremni ponoviti onda će definitivno imati što reći i na riječkoj Rujevici.

Dalibor KELER

ZAGREB - Stadion u Maksimiru. Vrijeme i teren pogodni za igru. Gledatelja: 5104. Sudac: Mario Zebec (Varaždin) - 5. Strijelci: 0:1 Grezda (17), 1:1 Heriquez (90+4). Žuti kartoni: Hajradinović, Lopa (Osijek). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: EROS GREZDA (OSIJEK)

DINAMO                  1 (0)

Livaković 6, Stojanović 6, Sigali 6, Benković 6, Lecjaks 5, Doumbia 6,5, Antolić 5(od 55. Ademi 5), Moro 5,5 (od 80. Knežević -), Soudani 5,5, Olmo 6,5, Hodžić 5 (od 66. Henriquez 6).

OSIJEK                      1 (1)

Malenica 7, Grgić 5,5, Škorić 6, Barać 6,5, Bočkaj 6, Mudražija 6 (od 69. Lesjak 5,5), Mioč 6,5, Grezda 7, Hajradinović 6,5 (od 82. Lukić -), Lopa 6,5 (od 60. Boban 6), Ejupi 5,5.

DOBRO

EROS GREZDA

Brz kao munja, a u Maksimiru je konačno taj atribut počeo koristiti na pravi način. “Odigraj i bježi”. To je nogomet u kojem će njegovi potencijali najbolje doći do izražaja. Zabio je, bježao, prilično terorizirao obranu Dinama, a stigao je uvijek pomoći i u defenzivi.

MARKO MALENICA

On je već konstanta. Oslonac koji je uvijek spreman ponuditi i ponešto ekstra. Ovaj put je to bila obrana kaznenog udarca. Osim toga, djelovao je sigurno i mirno, a to je velika stvar za cijelu momčad.

STAV

Rijetko kada smo u Maksimiru gledali tako hrabar Osijek. Bilo je razdoblja u kojima su bijelo-plavi dominirali, bilo je i onih drugih, nešto lošijih, ali za očekivati da ćeš protiv Dinama prije ili kasnije naći pod pritiskom. No, ono najvažnije, Osječani su uvijek imali jasnu viziju i ideju kako igrati.

LOŠE

PROMAŠAJI

Ne možeš očekivati kako ćeš protiv Dinama imati sto prilika za pogodak. Zato one koje dođu, a budu čiste treba realizirati. Osijeku to nije prošlo za nogom pa je zbog toga ostao bez konačne nagrade u obliku tri boda.

POVLAČENJE

Je li povlačenje početkom drugog dijela bilo izazvano gubitkom goriva, ili nečim drugim, ostat će pitanje, ali nismo stekli dojam kako je to baš bilo prijeko potrebno. U tom je razdoblju nedostajalo samo malo više samopouzdanja.

JEFTIN POGODAK

Kako god gledali pogodak koji je primljen duboko u sudačkoj nadoknadi bio je – jeftin. Prije svega zbog činjenice što je Osijek imao prekršaj na sredini terena koji se definitivno mogao pametnije iskoristiti. Škola za ubuduće? Svakako.

0:1

Lopa je odlično proigrao Grezdu koji je izmakao pozornosti čuvara i sa 6-7 metara iskosa pogodio donji lijevi kut

1:1

Lecjaks je poslao visoki ubačaj na drugu vratnicu, a tamo se između Baraća i Bočkaja najbolje snašao Henriquez te je iz blizine poslao loptu u mrežu

završnica

OSIJEK ČESTO OVE SEZONE IGRA TRILER UTAKMICE

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini