Svijet
AUSTRIJANCI GLASALI NA PARLAMENTARNIM IZBORIMA

Kurzu tijesna pobjeda?
Objavljeno 16. listopada, 2017.

Austrijanci su u nedjelju izišli na birališta i na parlamentarnim izborima uglavnom birali između mlade konzervativne zvijezde Sebastiana Kurza i radikalne desnice, a prema prvi rezultatima okončana je dugogodišnja vladavine velike koalicije socijaldemokrata i konzervativaca. Kako je u nedjelju predvečer javio javni servis ÖRF, Sebastian Kurz na putu je da postane sljedeći austrijski kancelar prema prvim nepotpunim rezultatima, ali njegova Narodna stranka (ÖVP) ne postiže većinu te bi mogla zatražiti savez sa Slobodnjačkom strankom Austrije (FPÖ). Prema prvim podacima ÖVP je osvojio 30,2 posto glasova i tako postao najjača stranka u Nacionalnom vijeću. Desni populisti Heinz-Christiana Strachea iz FPÖ-a tijesno vode s 26,8 posto ispred Socijaldemokratske stranke Austrije (SPÖ) na čelu s aktualnim kancelarom Christianom Kernom s 26,3 posto. Prema prvim rezultatima najvjerojatnija je koalicija između narodnjaka i slobodnjaka s obzirom na to da je Sebastian Kurz u svibnju raspustio koaliciju između socijaldemokrata i narodnjaka, a i neprijateljski odnosi obje stranke tijekom predizborne kampanja ne daju povoda za špekulacije o obnavljanju dosadašnje velike koalicije. Gubitnik izbora je stranka Zeleni koja je s 4,7 posto prešla izborni prag ali je u usporedbi sa zadnjim izborima izgubila 7,7 posto glasova. Ulazak u parlament osigurala je i liberalno orijentirana stranka Neos s 5,3 posto te lista bivšeg političara Zelenih Petera Pilza s 4,3 posto.

Posljednja sučeljavanja Kerna i Kurza obilježile su međusobne optužbe za vođenje prljave predizborne kampanje. Nesuglasice između vladajućih socijaldemokrata i narodnjaka intenzivirale su se nakon dolaska Kerna na čelo socijaldemokrata. Otada između dvije koalicijske stranke vlada, kako je početkom godine zaključila socijaldemokratska državna tajnica Muna Duzdar, “vječna predizborna borba na štetu konstruktivnog rada vlade”. Sebastianu Kurzu uspjelo je na proljeće izlaskom iz velike koalicije izboriti nove izbore i obnoviti stranku kreirajući predizbornu kampanju koja je bila izrazito personalizirana te time stranci dati novi, pomlađeni imidž. E.S./H

GLAVNA TEMA IZBJEGLICE I STRANCI

Sebastian Kurz dobar je dio svoje predizborne kampanje posvetio pitanju izbjeglica i stranaca u cjelini, posebice govoreći o smanjenju socijalnih povlastica za strance, čime je FPÖ-u oduzeo jednu od važnijih političkih tema. Kurz se u predizbornoj kampanji posebice okomio na dječji doplatak za građane Europske unije koji rade u Austriji, a djeca im žive u zemljama podrijetla.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike