Novosti
HRVATSKA I RUSIJA

Novi zamah zapuštenim odnosima
Objavljeno 15. listopada, 2017.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović boravi ovaj tjedan u službenom posjetu Rusiji i sastaje se s predsjednikom Vladimirom Putinom kako bi se potaknuli bilateralni odnosi koji su godinama zapušteni. Predsjednica će tijekom posjeta obići tri grada: Soči, Moskvu i Sankt Peterburg. U srijedu će doputovati u Soči, rusko ljetovalište na Crnom moru, gdje će ju ugostiti Putin u državnoj rezidenciji Bočarov Ručej. Ovo je prvi službeni posjet jednog hrvatskog predsjednika Ruskoj Federaciji od 2009. godine.

Putin je predsjedničin posjet Rusiji najavio prije deset dana u Moskvi prilikom primanja vjerodajnica novih veleposlanika, među kojima i hrvatskog Tončija Stanišića. Prethodno je Hrvatska dvije godine bila bez veleposlanika u Moskvi. Putin je tom prigodom rekao, a kako je prenio TASS, da “očekuje da će na predstojećim razgovorima biti postignuti sporazumi u političkom, ekonomskom i humanitarnom području, uključujući rješavanje pitanja vezanih za otvaranje ruskog znanstvenog i kulturnog centra u Zagrebu”.

Kako se doznaje na Pantovčaku, Grabar-Kitarović u razgovorima, uz bilateralna pitanja, poseban naglasak stavit će na stabilnost jugoistoka Europe te na globalnu ulogu Ruske Federacije. Hrvatska i Rusija imaju zajedničke interese u borbi protiv međunarodnog terorizma i svih oblika ekstremizama, kao i interes za stabilnost jugoistoka Europe. Jedna od tema razgovora bit će situacija u Bosni i Hercegovini te svakako i Agrokor u koji su ruske banke, Sberbank i VTB, uložile veliki novac i očekuju povrat duga. H

O ZAGAĐENJU U BRODU

Tema razgovora hrvatske predsjednice s Vladimirom Putinom bit će i problem zagađenja u Slavonskom Brodu za koje je odgovorna rafinerija u Bosanskom Brodu u vlasništvu ruske kompanije Zarubežnjeft. Velika je šansa da se postigne rješenje za to pitanje do kraja listopada, kažu izvori na Pantovčaku.

Možda ste propustili...

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA NEZDRAVE NAVIKE

Svaka četvrta osoba ima nealkoholnu masnu jetru