Regija
MEĐUNARODNI DAN BIJELOG ŠTAPA

Predstavili OPIP, brajicu,
Rubikovu kocku za slijepe
Objavljeno 15. listopada, 2017.

NAŠICE - Udruga slijepih Našice organizirala je na središnjem gradskom trgu obilježavanje Međunarodnog dana bijelog štapa. Članovi udruge iskoristili su priliku u druženju s građanima govoriti o svojim aktivnostima, a predstavili su i prvi broj literarno-enigmatskog uratka OPIP (Odabrani prilozi i prijedlozi). OPIP su predstavili predsjednik i najmlađi član Udruge slijepih Rolando Butković i Borna Bela.

- Nekoć davno jedan je slijepi putnik zapisao: Idem ja tako svojim putem polako, sa svojim štapom svoja posla gledam i u tom vašem velikom svoj mali svijet tražim. Naš i vaš OPIP također je jedan mali svijet u kojem ima dovoljno mjesta za sve ljude dobre volje i široke duše – kazao je predsjednik Udruge slijepih Rolando Butković. Udruga slijepih Našice ima 45 članova i djeluje pod sloganom “Mi ćemo krenuti sami, vi nam pomozite da stignemo.”

U sklopu obilježavanja Međunarodnog dana bijelog štapa, građanima su pokazana razna prilagođena pomagala koja koriste slijepe i slabovidne osobe te kako se slijepe osobe kreću pomoću bijelog štapa i terapijskog psa i vodiča. Na štandu je bila izložena i stručna literatura, kao i knjige koje je izdala Udruga slijepih, a prezentirano je i Braillevo pismo, kao i Rubikova kocka za slijepe.

Muziciranjem na violini građane je uveseljavao slijepi 12-godišnji Borna Bela, polaznik Osnovne glazbene škole “Kontesa Dora”. On je ponosno predstavio i svoju labradoricu Roli, koja mu pomaže u svakodnevnom kretanju.

Premda su 15. listopada, Međunarodni dan bijelog štapa, Ujedinjeni narodi ustanovili još 1964., u Hrvatskoj se on obilježava tek od 1996. godine. Hrvatski savez slijepih ističe kako je za više od 6000 slijepih građana i njihove obitelji važno na taj dan upoznati javnost i nadležne institucije društva s položajem slijepih u Hrvatskoj. S. Fridl

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike