Regija
MEĐUNARODNI STRUČNI SKUP

Nužno gospodarski povezati županjsku i orašku Posavinu
Objavljeno 16. listopada, 2017.
Naglašena je važnost zajedničkih projekata kojima će se otvoriti nova, kvalitetna radna mjesta i novi OPG-ovi

ŽUPANJA - O perspektivi razvoja županjske i oraške Posavine i potrebi izgradnje poduzetničkog mosta između ova dva prekogranična područja u Hrvatskoj i BiH razgovarano je na međunarodnom stručno-znanstvenom skupu održanom u amfiteatru županjske gimnazije. Skup je inicirao saborski zastupnik Ivica Mišić iz Vinkovaca koji je okupljenima predstavio ideju, projekt, osnovne ciljeve, sponzore i ljude uključene u njegovu organizaciju. Skupu su nazočili brojni dužnosnici, stručnjaci i znanstvenici te poduzetnici i predstavnici lokalne samouprave iz obje Posavine. Govorilo se o demografiji, zapošljavanju mladih, investicijama u malo i srednje poduzetništvo, usklađenosti tržišta rada s programima obrazovanja, strateškim projektima VSŽ-a, odnosu Hrvata u domovini i izvan nje, predviđenim financijskim sredstvima fondova za Posavinu te idejnom projektu gradnje pješačkog mosta Županja - Orašje.

 

 

 

- Mi smo isti narod na dvije strane savske obale i treba dati poticaj gospodarskom povezivanju i učvršćivanju svih oblika suradnje. Potencijala ima. Imamo toliko bogatih i uspješnih Posavljaka u čitavom svijetu, među kojima su i veliki poduzetnici koji su pokazali kako su spremni uložiti svoj kapital u razvoj ovoga područja - kazao je Mišić.

Istaknuto je kako treba pripremiti kvalitetne projekte i stvoriti preduvjete za njihovu realizaciju. A sve s ciljem poboljšanja kvalitete života u obje Posavine i otvaranja novih radnih mjesta. I pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo VSŽ-a Zdenko Podolar istaknuo je nužnost stvaranja uvjeta za razvoj poduzetništva, uvezivanje poduzetnika kroz međunarodnu suradnju i korištenje svih mogućnosti EU fondova.

Općinski načelnik Stanko Vincetić napomenuo je da je Općina Orašje uključena u dosta međunarodnih projekata te da su popunili gospodarsku zonu, koju će širiti. Upozorio je da je bitno voditi računa o kvaliteti novih radnih mjesta. Vukovarsko-srijemski dožupan Josip Dabro kazao je kako Sava treba spajati dvije Posavine te da je već obavi preliminarne razgovore s predsjednikom vlade Županije posavske radi povezivanja razvojnih agencija i LAG-ova. Na važnost zajedničkih projekata kojima će se potaknuti gospodarski razvoj, otvaranje novih OPG-ova uz zadržavanje postojećih te unaprijediti kvalitetu života obitelji s lijeve i desne obale Save ukazao je i vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ
Poduzetnički skup u Orašju

Do kraja godine u Orašju bi se trebao održati veliki poduzetnički skup pod nazivom “Poduzetnički okrugli stol oraške (BiH) i županjske (HR) Posavine”, na koji će biti pozvani i poduzetnici Hrvati koji žive izvan RH. Cilj je predstaviti domaćoj i inozemnoj javnosti neke od mogućnosti investiranja u ovim krajevima i potaknuti snažniji investicijski ciklus u Posavini te zapošljavanje i zadržavanje mladih ljudi na tome području.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike