Regija
ODRŽAN 8. PAPRIKA FEST

Nanizali 31 metar
dug vijenac paprika
Objavljeno 16. listopada, 2017.
U nizanju je sudjelovalo stotinu ljudi, a nagodinu će se službeno prijaviti za Guinnessovu knjigu rekorda

LUG - Nakon što je prije dva tjedna održan Paprika fest u organizaciji Općine Bilje i mjesnog ogranka DZMH, u subotu je 8. Paprika fest, uz potporu Općine Bilje i Osječko-baranjske županije, organizirao dio luških udruga na čelu s Kulturnom udrugom Lasko, članicom Saveza mađarskih udruga. Na prostoru ispred nedovršenog Doma kulture posjetitelje je čekalo 30-ak bogato opremljenih štandova, među kojima je njih 15-ak bilo rezervirano za proizvođače začinske paprike, većinom iz Luga, ali i iz drugih baranjskih mjesta. Za razliku od proteklih festivala paprike, u subotu nije bilo ocjenjivačkog dijela, ali su, uz već tradicionalne sadržaje, osmišljeni neki novi, ništa manje zanimljivi.

Nepoznata količina

Točno stotinu ljudi, naime, sudjelovalo je u nizanju najdužeg vijenca od paprike u Hrvatskoj, možda i na svijetu, a kada je “podvučena crta”, vijenac je mjerio čak 31 metar. Pridržavalo ga je nekoliko desetaka ljudi, njišući se u ritmu čardaša.

- Vijenac je unaprijed otkupio vlasnik restorana Darocz iz susjednog Vardarca. Za vijenac smo pripremili desetak kilograma slatke paprike, ali su sudionici sami donosili nove količine, tako da ne znamo točno koliko kilograma ima u vijencu - uglas ističu Tinda Živić-Šipoš i Boro Stojanović, članovi organizacijskog odbora, naglašavajući kako će nagodinu osmisliti još novih sadržaja te pokušati nanizati još duži vijenac, pa ga i službeno kandidirati za Guinnessovu knjigu rekorda.

Dok su posjetitelji i izlagači nizali papriku, u prikrajku se krčkao grah u kotliću zapremine 500 litara, koji je besplatno podijeljen. Organizirane su i već tradicionalne Paprika Jancsi igre s paprikom. Natjecatelji su, primjerice, morali u što kraćem roku nanizati 20 paprika, pogoditi koliko je, od deset ponuđenih, uzoraka ljute, a koliko slatke paprike, odoka zagrabiti zadanu količinu i slično.

- Na natjecanju mogu sudjelovati svi, ali djeci ga ipak ne bih preporučio - uoči početka rekao je voditelj Danijel Stojanović, davši do znanja da će neke igre biti poprilično - ljute.

Osim što su došli uživati u pravom babljem ljetu, veselim ritmovima mađarske glazbe, kušati nešto iz ponude ili jednostavno se družiti, mnogi su u Lug došli kupiti papriku.

Baranjska kvaliteta

- Još uvijek mnogi po papriku odlaze u bački Bezdan ili neka druga vojvođanska mjesta. Tamo je kilogram paprike samo 20-ak kuna jeftiniji nego ovdje, a kvaliteta je gotovo ista. Stoga svima preporučam da papriku kupuju u Lugu, Kopačevu, Vardarcu, ili nekim drugim baranjskim mjestima - rekao nam je Ivan iz Kneževih Vinograda, koji se, kao i mnogi drugi, opskrbio domaćom, nedavno samljevenom začinskom paprikom.

Već drugu-treću godinu cijena joj je između 120 i 140 kuna za kilogram, a budući da luški proizvođači nude i manje količine, cijena je prihvatljiva za svačiji džep. Upravo promidžba i brendiranje luške začinske paprike prije osam godina Lužanima je bila misao vodilja prilikom organiziranja Paprika festa.

- I danas je ovo način promocije Luga. Ovime dokazujemo i da Mađari nisu samo za ples i jelo, nego je riječ o vrijednim ljudima. Proizvodnja paprike, naime, nije nimalo lak posao, u njega treba uložiti mnogo truda i, dakako, znanja - kaže Živić-Šipoš, podsjećajući kako mnogo mještana živi upravo od proizvodnje začinske paprike, a prodaja je uvijek pojačana nakon Paprika festa. Nije im žao, dodaje, što je jedan festival paprike održan prije dva tjedna, te naglašava kako ne bi bilo zgorega da se održava i više puta godišnje.

Manifestaciji su, između ostalih, nazočili i prisutne pozdravili načelnik Općine Bilje Željko Cickaj, zamjenik načelnika Općine Kneževi Vinogradi Deneš Šoja te predsjednik SMU-a Janoš Boni.

Ivica GETTO
Smotra mađarskih folklornih skupina Republike Hrvatske

U sklopu subotnjeg Paprika festa održana je i 18. Smotra mađarskih folklornih skupina Republike Hrvatske na kojoj je sudjelovalo devet skupina iz raznih dijelova Hrvatske. Smotru je organiziralo belomanastirsko Otvoreno pučko učilište “Baranyai Julia”, uz potporu Savjeta za nacionalne manjine. U jutarnjim satima održana je stručna radionica LAG-a Baranja na kojoj je više riječi bilo o mjerama potpore za proizvođače paprike.

120 - 140 kn

za kilogram kreće se cijena paprike već nekoliko godina

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike