Osijek
VODOVOD ISPIRE MREŽU

Voda može biti zamućena,
ali je ispravna za piće
Objavljeno 16. listopada, 2017.

Vodovod-Osijek krenuo je početkom listopada u redovito ispiranje vodoopskrbne mreže. Primarno, to je akcija kontrole ispravnosti hidranata, kojih je nešto manje od tri tisuće na području grada i prigradskih naselja.

No čini se kako je početak ove, inače uobičajene, radne operacije (jer provodi se dva puta godišnje - u proljeće i jesen) više nego prije uzburkao javnost. Naime, na društvenim mrežama učestale su objave o tome kako je voda iz slavina zamućena, uz uobičajenu sumnju u njezinu zdravstvenu ispravnost...

- Ispiranje je vodovodne mreže rutinska operacija pri kojoj nema promjena tlaka u vodovodnoj mreži, niti je zdravstvena ispravnost pitke vode ugrožena tijekom tog procesa. Kod potrošača u krajnjim kracima mreže može doći do kratkotrajnog zamućenja vode pri ispiranju mreže, ali zdravstvena ispravnost vode nije ugrožena ni jednog trenutaka. Kratkotrajnim ispuštanjem vode na slavini to zamućenje nestaje - odgovara u ime Vodovoda Alen Prnjat.

Poručuje svim korisnicima usluga koji su se zabrinuli zbog ovog ispiranja kako im Vodovodove stručne ekipe, prije svega Laboratorij pitke vode, stoji na raspolaganju u slučaju neke dvojbe.

Drugi su pak zamućenost pitke vode doveli u vezu s opskrbom vodoopskrbne mreže vodom zahvaćenom iz Drave. Prnjat u svezi s tim objašnjava kako je dravsko Crpilište Pampas legitimno crpilište pitke vode te bi, kada bi se pokazala potreba, voda s tog crpilišta ispunila sve kriterije Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti.

- Zbog radova na crpilištu Vinogradi, koji su na tri sata obustavili isporuku bunarske vode u Pogon za preradu pitke vode, obavljali smo dopunu naših zaliha pitke vode u vodospremama vodom s Pampasa. Uz napomenu kako su zalihe u vodospremama znatno veće od količina dravske vode kojom smo ih dopunili, još jednom ističemo kako bi i dravska voda koju bismo zahvatili na Pampasu napustila Pogon za preradu pitke vode kao zdravstveno ispravna prema svim kriterijima - zaključuje Prnjat. D. Kuštro

ISPIRANJE I U NOĆNIM SATIMA

Obavijest o rasporedu ispiranja, koje će potrajati do sredine prosinca, Vodovod je objavio na svojoj internetskoj stranici i preko medija. Građane izvješćuju o aktivnostima terenskih ekipa (njih 4-5) jer se ispiranje provodi u poslijepodnevnim i noćnim satima pa može doći do povećane razine buke.

330 - 340

telefonski je broj Laboratorija pitke vode Vodovod-Osijeka koji je na raspolaganju korisnicima

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike