Osijek
TIBOR KUNTIĆ, BAGERIST

Hrvatski prvak u upravljanju bagerom kopa u Osijeku
Objavljeno 16. listopada, 2017.
Precizni bagerist iz Marinaca “kašikom” bagera može upaliti upaljač

U gradu veličine Osijeka, s velikom dnevnom migracijom radne snage, nije neobično naići na zanimljiva djelatnika koji samozatajno obavlja svoj posao. Ima i onih sa “žicom više” od većine kolega koji rade na istom mjestu ili s istim zadatkom. Nažalost, izvan struke za njih se vrlo rijetko zna.

Jednog smo takvog samozatajnog radnika otkrili tijekom nedavna boravka na gradilištu kompleksa pročišćivača otpadnih voda grada Osijeka. Ondje su nam sugerirali kako za upravljačem bagera sjedi čovjek koji je (bio) hrvatski prvak u upravljanju bagerom i koji “kašikom” bagera može upaliti - upaljač. Dovoljno da se novinarska ekipa Glasa Slavonije zapali.

I doista, upoznajemo Tibora Kuntića, bagerista, upravljača strojevima za građenje. Za to se zanimanje školovao u Vinkovcima (odrastao je i danas živi u Marincima) i od prvoga radnog dana, a ima tomu 15 godina, radi kao upravljač moćnim građevinskim strojevima. U tome je vrlo vješt i precizan, kaže, može otprve s preciznošću od dva centimetra približiti “kašiku” bagera traženom predmetu...

Prije deset godina doista je bio u ime tvrtke delegiran za natjecanje bagerista održano u Zagrebu. Ondje je pobijedio i kao nacionalni prvak predstavljao svoju zemlju na europskom natjecanju u Španjolskoj... Kako poslije više nikada nije bilo organizirano takvo natjecanje, tu je njegova natjecateljska karijera završila. Posvetio se obavljanju svakodnevnih radnih zadataka te je posljednjih dvanaest godina radnik u osječkoj Hidrogradnji.

- Ma, za mene je ovo posao kao i svaki drugi. Bitno je obaviti ono što ti je taj dan raspoređeno, i to na kvalitetan i precizan način - kaže nam Kuntić. Vidi se odmah, nije čovjek od velikih riječi, više drži do djela i “ne pravi filozofiju od svog posla”...

Kaže nam tek da nije vezan isključivo uz jedan stroj, često upravlja i bagerom na platformi broda, mrcinom od 30 tona, kojim se najčešće istovara rijekom dopremljeni kamen.

Nasuprot tome, mi smo ga zatekli na “nježnom” zadatku, naime, zatravnjuje se pojas obaloutvrde ispred kompleksa pročišćivača, pa je Kuntić na posijano sjeme trave stavljao sloj humusa, koji je odmah “utabavao”. Iz daljine se vidi kako to radi precizno kao da je netko ravnalom povukao crtu.

I da, doista može upaliti upaljač “kašikom” bagera. vidjeli su to njegovi kolege na snimkama koje kruže Youtubeom, pokušao je to Kuntić i - uspio. Naravno, riječ je o elektronskom upaljaču. Kako smo ga mi snimili na radnom mjestu, i to u vrijeme obavljanja radnog zadatka, nije bilo prilike (a ni umjesno) zamoliti ga da to učiniti i za naše kamere. Ali kada vidite kako je smiren, nema razloga ne vjerovati mu...

Dario KUŠTRO
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana