Osijek
ZAVRŠENA ARHEOLOŠKA ISKOPAVANJA U TVRĐI

Turski se bedem krije
ispod križanja Trpimirove
ulice i Europske avenije?
Objavljeno 15. listopada, 2017.

Arheolozi HAZU-a, koji su prije mjesec dana počeli s potragom za najstarijim srednjovjekovnim ulazom u Tvrđu, odnosno vratima koja su se nalazila na jugoistočnom ulazu u gradske zidine, nisu ih uspjeli pronaći ispod tratine kod Državnog arhiva u Osijeku, ali su pronašli objekte turskog srednjovjekovnog Osijeka.

- Ovim smo otkrili da je turski Osijek pred svoj kraj jako narastao, i to sada više nisu samo pretpostavke nego imamo dokaze. Naime, na tom smo mjestu pronašli bunar i zidine, a pretpostavlja se kako se možda turski bedem nalazio na križanju Europske avenije i Biljske ceste, odnosno Trpimirove ulice. Tamo, naravno, ne možemo kopati. Nažalost, najstariji srednjovjekovni ulaz nismo pronašli. Ono što još pretpostavljamo jest to da je srednjovjekovni opkop grada pratio današnju zgradu Arhiva, što također ne možemo istražiti. Inače, ova sonda je dosta plitka i vidi se da su Austrijanci kada su došli u Osijek iznivelirali glinom turske građevine te počeli s gradnjom baroknog Osijeka. Sama je lokacija ograničena za istraživanje zbog kanalizacije, struje i ostale infrastrukture pod zemljom. Ovim je iskopavanjem zapravo završena priča o istraživanju vanjskog oboda Tvrđe - potvrdio nam je Tino Leleković, arheolog HAZU-a.

Podsjetimo kako su prošle godine otkrivena Donjogradska, ili Carska vrata, koja su se nalazila u ravnini Vege. Ova su iskapanja dio projekta Agencije za obnovu Tvrđe, kojim će se urediti cijeli vanjski obod Tvrđe, što je već započeto uređenjem Vodenih vrata i zidina. N. Z. Eberhard

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike