Svijet
IZLOŽBA KREĆE NA PUT

Užasi Auschwitza u jedinstvenoj putujućoj izložbi
Objavljeno 16. listopada, 2017.
Izložba "Ne tako davno. Ne tako daleko", bit će otvorena u Madridu, nakon što se pripremala dugih sedam godina

Izložba s više od 600 originalnih predmeta iz muzejske kolekcije Auschwitza krenut će u prosincu na jedinstvenu putujuću turneju Europom i Sjedinjenim Državama, najavili su organizatori, Državni muzej Auschwitz-Birkenau i španjolska tvrtka Musealia.

Izložba pod nazivom "Ne tako davno. Ne tako daleko", bit će otvorena prije kraja godine u Madridu, nakon što se pripremala sedam godina. Isto toliko provest će na putu. Ostali gradovi domaćini zasad nisu poznati javnosti, a kako je rekao glasnogovornik Muzeja u Auschwitzu Pawel Sawicki, prvi grad u kojem će izložba biti postavljena nakon Madrida mogao bi biti poznat u listopadu ili studenome.

- Prvi grad bit će Madrid. Ostali će biti kasnije najavljeni, a prvi od njih već u listopadu ili studenome. Popis još nije spreman budući da Musealia i dalje čeka na mjesta zainteresirana za izložbu - rekao je Sawicki. Plan je da putujuća izložba posjeti po sedam europskih i američkih gradova. Izloženo će biti više od 600 originalnih predmeta, od kojih većina pripada memorijalnoj kolekciji u Auschwitzu. Ostatak će biti posuđen iz Yad Vashema, iz Muzeja Holokausta u Washingtonu, te nekih drugih centara sjećanja na Holokaust i iz privatnih zbirki.

Najzanimljiviji izlošci bit će teretni vagon, poput onih koji su služili za transporte vojnika, ratnih zarobljenika i židova u geta i u logore u okupiranoj Poljskoj. Izložena će biti i originalna baraka iz Auschwitz III-Monowitza. Uz to, bit će predstavljena pisma i svjedočanstva, plinske maske, konzerve s ciklonom B... Neki od predmeta oslikat će i svijet počinitelja, SS-ovaca pod čijom je kontrolom bio najveći nacistički logor. Izložbom će se obuhvatiti najvažniji elementi u povijesti Auschwitza i skupina žrtava u njemu: židova, Poljaka, Sinta i Roma te sovjetskih ratnih zarobljenika.H

Poljska od 1947. radi na očuvanju autentičnog mjesta i ostataka u Auschwitzu. Posljednjih godina sve snažnije, nakon što je 2009. kao financijski temelj konzervatorskih radova osnovana Zaklada Auschwitz-Birkenau. Svake godine brojni posjetitelji iz svih zemalja svijeta dolaze u Oswiecim kako bi vidjeli autentičo mjesto i izložbe. Prošle je godine prvi put broj posjetitelja memorijalnog centra premašio dva milijuna.

Možda ste propustili...

NASTAVAK “PANDA DIPLOMACIJE”

Macron Xiju dao konja

PAPA FRANJO UPOZORAVA

Na rubu smo nuklearnog rata

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PORUKE IZ BRUXELLESA

London može odustati od Brexita?

2

NAJVIŠE SIRIJACA

Pad broja izbjeglica u Njemačkoj

3

ZANIMLJIVA ŽELJA IZ NJEMAČKE

Krava će odlučiti o mjestu gradnje hrama?