Zdravlje
SAVJETI

Od jesenske depresije izliječit će vas riba, jaja, mahune i banane
Objavljeno 16. listopada, 2017.
Iako nije uvijek jednostavno, pokušajte osluškivati što vam tijelo govori i što više uskladiti obveze s bioritmom

Kako dane ne biste provodili spavajući nad tipkovnicom u nadi da vas šef neće uloviti ili “kljucali” za upravljačem, jedite više jaja, ribe i mahunarki. Takva će vas prehrana održati budnijima i poboljšati koncentraciju. Osim toga, jedite više svježeg voća i povrća te pijte više tekućine kako biste pobijedili osjećaj umora i uspavanosti.

Jesenski umor znak je da tijelo treba odmor. Dani se skraćuju i vidimo sve manje sunca, te nije neobično da se osjećamo umornije i depresivnije. Iako teoriju o sezonskoj “depresiji” često smatraju smiješnom, sve više istraživanja pokazuje kako bi ona mogla objasniti što nam se to događa. Sezonska depresija nije depresija u pravom smislu te riječi - kod kliničke depresije, oboljeli gube apetit, gube na težini i pate od nesanice.

Simptomi sezonske depresije posve su suprotni - apetit je pojačan, hrana predstavlja pravi užitak, a ostanak u krevetu i spavanje, dok vani rominja kiša, djeluje kao raj na zemlji. Problem je u tome što se, neovisno o dolasku jeseni, obveze i dalje moraju izvršavati te ostanak u krevetu svaki put kad padnu tri kapi kiše nije opcija. Kako biste što lakše izišli na kraj sa simptomima sezonske tuge, uvedite u dnevnu rutinu neki oblik vježbe. To može biti vožnja sobnog bicikla ujutro, vježbe istezanja ili žustra šetnja na posao.

Grickanje čipsa > mamurluk

Ako putujete dugo na posao, iziđite koju stanicu prije. Vježba će vas ispuniti dobrim osjećajem, potaknuti izlučivanje hormona dobrog raspoloženja i razbuditi. Naravno, kako biste bili odmorni, važno je i dobro se naspavati. Ali pretjerano spavanje može povećati umor i bezvoljnost. Idealno bi bilo kada biste bioritam uskladili s promjenama u prirodi - kraći dani podrazumijevaju i raniji odlazak u krevet te pokušajte leći prije 22 sata kako biste se probudili odmorniji. Ako imate mogućnosti, odspavajte i tokom dana. Pripazite, međutim, da ne drijemate više od 20 minuta - to je dovoljno da bi vas osvježilo i da biste bili spremni za nove izazove, a neće poremetiti ritam noćnog spavanja.

Jedete li navečer hranu bogatu masnoćama i soli, to bi se moglo odraziti na buđenje idućeg jutra. Takva će hrana otežati buđenje te ćete se osjećati posve iscrpljenima i nespremnima za dan koji vas čeka. Konzumacija takve hrane u kasnovečernjem terminu izaziva varijantu mamurluka koji ne dobivate od previše alkohola nego od previše loše hrane.

Čim se probudite, ustanite iz kreveta, brzo se spremite i iziđite iz kuće. Ili bar rastvorite žaluzine kako biste u kuću pustili dnevnu svjetlost. Dnevno svjetlo “govori” vašem organizmu da je vrijeme da bude budno i aktivno, a isti taj biološki sat reći će vam i kad je vrijeme za počinak. Iako nije uvijek jednostavno, pokušajte osluškivati što vam tijelo govori i što više uskladite obveze s bioritmom.

Citrusni mirisi protiv umora

Nagli pad i rast šećera u krvi povećava osjećaj umora - ograničite unos “loših” ugljikohidrata poput slatkiša, zaslađenih gaziranih i negaziranih pića, kao i hrane koja sadrži sastojke za koje ne znate što su. Jedite više leće, smeđe ili divlje riže te zobi, uz nezaobilazne obroke voća i povrća.

Banane su bogate kalijem koji je broj jedan u borbi protiv umora. Ne možete li pobijediti umor, jedite hranu bogatu kalijem poput banana, špinata i orašastih plodova. Instantni “podizači” energije su citrusni sokovi. Mirisi limuna, grejpa ili naranče automatski će vas oraspoložiti i trgnuti iz uspavanosti.

Najpopularnije i najkorištenije sredstvo u borbi protiv umora je kofein. Napici bogati kofeinom uistinu pomažu da se razbudite i daju vam dozu fokusiranosti potrebnu za izvršavanje radnih zadataka. Ne morate se odreći omiljene šalice kave ujutro (ili još jedne malo poslije, tijekom dana), ali ne pretjerujte i ne pouzdajte se isključivo u kofein kao izvor energije. Shvatite ga kao sredstvo koje može pomoći, ali ne zaboravite na važnost kvalitetnih namirnica i nužnog odmora.

Vježba će vas ispuniti dobrim osjećajem, potaknuti izlučivanje hormona dobrog raspoloženja i razbuditi

Možda ste propustili...

NUTRICIONIZAM POMOĆ U GUBITKU TEŽINE

Vlakna nas održavaju sitima i zadovoljnima

ORGANIZAM SE PRIRODNO POČINJE REGENERIRATI

U proljeće se javlja svjež nalet energije

STUDIJA UBLAŽAVANJE MENTALNIH I FIZIČKIH TEGOBA

Ljudski dodir može smanjiti bol, depresiju i tjeskobu

Najčitanije iz rubrike