Kultura
PREMIJERA GRADSKOG KAZALIŠTA “JOZA IVAKIĆ”

Ukleti “Macbeth”: Glumac na probi slomio ruku
Objavljeno 16. listopada, 2017.
Shakespeareov je komad adaptirao i režirao Jasmin Novljaković, a predstava je koprodukcija s Umjetničkom akademijom iz Osijeka.

U adaptaciji i režiji Jasmina Novljakovića u Gradskom je kazalištu “Joza Ivakić” premijerno izveden Shakespeareov Macbeth, nastao u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Osijeku.

Publika je sjedila na sceni, što je dalo posebnu draž predstavi jer su se lakše uživjeli u uloge i priču. Više nego zadovoljan je i redatelj:

- Ovo je bio diplomski ispit studentica i studenata treće godine. Bavili smo se glumačkom metodom Jerzyja Grotowskog koja je 60-ih i 70-ih bila bitna u svjetskom kazalištu, a sada se na neki način vraća. Glumac je osnova, pa u ovoj predstavi nema mnogo tehničkih pomagala. Glumci proizvode glazbu, zvukove, pokret te je u tom smislu predstava bila zahtjevna, ali i vrlo zanimljiva, jer smo se studiozno bavili svakom scenom. Publika je to prepoznala i glumce nagradila velikim pljeskom.

Macbeth je, kako ističe redatelj, poznata priča koju prati glas uklete drame, a što su glumci, na žalost, i osjetili.

- Pred kraj probe jedan je glumac slomio ruku pa smo ispit morali odgoditi za jesen! U ovoj adaptaciji pokušavamo doprijeti do spoznaje imanentnog zla skrivenog duboko u svakom čovjeku, a koje čeka dovoljno snažan glas kušnje da se pokrene. Stoga vještice igraju vrlo važnu ulogu, stalno su uz junake i uživaju promatrajući svijet zla koji otvaraju i koji obuzima sve ljude. No duboko u čovjeku je i savjest. Lady Macbeth daje motiv Macbethu da izdrži, ostvari što su planirali, ali se kod nje javlja savjest. Predstava je svevremenska i mislim da je potrebna današnjem društvu, jer poručuje da se nije dobro baviti zlom - kaže Novljaković.

Da je predstava prošla dobro smatra i Marijan Josipović, koji je igrao naslovnu ulogu:

- Imanentno zlo živi u svima nama i treba samo blagi poticaj da iziđe. Mi trebamo odlučiti reći da ili ne zlu. Macbeth je proživio strašan rat. Bio je dobar, hrabar i čestit, no nakon što je poslušao zlo, pretvorio se u čudovište, generala zla koji ubija sve oko sebe, zloćom truje svoju ženu i dovodi je do ludila.

U ulozi jedne od vještica je i Lovorka Trdin, koja je još pod dojmom predstave kratko rekla da je uživala igrajući u Vinkovcima i da će joj ova premijera ostati u dugom sjećanju. Zahvalila je vinkovačkoj publici koja je na kraju nagradila trud cijele glumačke ekipe.

U predstavi igraju i Antonija Mrkonjić, Josipa Oršolić, Katarina Šestić, Zdenka Šustić, Lino Brozić, Marko Capor, Gabrijel Perić. Kostime je izradila Jasminka Petek Krapljan.

Mario KOKAJ

Grotowsky

GLUMAČKA METODA PONOVNO JE AKTUALNA

“Macbeth” je poznata priča koju prati glas uklete drame što su glumci, na žalost, i osjetili.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike