Mozaik
18. IZBOR NAJUZORNIJE HRVATSKE SEOSKE ŽENE

Prva pratilja je Anita
Nekić iz Požeštine
Objavljeno 16. listopada, 2017.
Pobijedila je Turopoljka Renata Bedeković, a druga pratilja je Ljubica Guštin iz Ozlja

Vezani članci

ANITA NEKIĆ U IZBORU ZA NAJSEOSKU ŽENU

Uzgaja ovce, koze, pčele, a ako treba - i gradi i žbuka

Kako je prošlogodišnja pobjednica Tamara Krklec-Čvangić dolazila iz Karlovačke županije, tako je domaćin 18. Izbora najuzornije hrvatske seoske žene bila upravo ta županija. Organizator, Udruga Uzorne hrvatske seoske žene, koja je izbor započela 2000. upravo na dan Svjetskog dana seoskih žena, koji se obilježava 15. listopada, ovaj je izbor održao u Domu hrvatske vojske Zrinski u Karlovcu.

Prije toga su provedeni izbori u nekim županijama te je na finalno natjecanje pristiglo 14 kandidatkinja, na žalost, iz samo deset županija, najmanje iz slavonskih, samo po jedna iz Vukovarsko-srijemske i Požeško-slavonske županije. Pamtili smo bolja vremena, kada je iz svih slavonskih županija sudjelovalo po 12 i više žena.

- Ovim projektom, Izborom najuzornije hrvatske seoske žene, želimo pripomoći promociji, vrijednosti te važnosti žene na selu i gospodarstvu, radi afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, očuvanja obitelji i kulturne baštine, nasuprot starenju i odumiranju sela. Ovim projektom udruga posredno utječe na poticaj razvoja ruralnih sredina, svaka od kandidatkinja koja sudjeluje u izboru predstavlja kraj iz kojega dolazi onim što radi i načinom na koji pridonosi njegovu napretku. Već svojim sudjelovanjem i pojavljivanjem na natjecanju sve vi ste pobjednice - istaknula je predsjednica udruge Katica Jerleković pozdravljajući pokrovitelje i sponzore koji su omogućili i ovo, 18., punoljetno natjecanje.

Procjena vrijednosti

Deseteročlana komisija obišla je sve kandidatkinje na njihovu imanju, uvjerila se u proizvodnju na njihovu imanju ili OPG-u, procijenila njihove vrijednosti u obitelji, na gospodarstvu i u sredini iz koje dolaze. Sve kandidatkinje su na dan natjecanja postavile svoje štandove na kojima su prezentirale sve svoje proizvode i proizvode svog OPG-a, najbolja jela i slastice, zimnicu, ručne radove i hobije te društveni rad u zajednici. U tome su im pomagali i pratili ih članovi njihovih obitelji, ali i delegacije KUD-ova, DVD-ova i ostalih udruga u kojima aktivno rade i sudjeluju. Na kraju su se sve kandidatkinje predstavile na velikoj pozornici, na koju su ih dovodili članovi Karlovačke građanske straže, članovi žirija izvučeni iz košarice postavljali su pitanja, a duljina pljeska brojnih posjetitelja pokazivala je koje su kandidatkinje najbolje odgovarale na postavljena pitanja i najbolje predstavile sebe i svoje gospodarstvo. Pobjednicom, najuzornijom hrvatskom seoskom ženom 2017., proglašena je Renata Bedeković iz Jakuševca, Zagrebačka županija, koja će sljedeće godine biti i domaćin izbora. Ta rođena Turopoljka udana je i majka dvaju sinova i baka dvoje unučadi, a na OPG-u se bavi svinjogojstvom.

Za prvu pratilju najuzornije seoske žene izabrana je Anita Nekić iz Mokreša, kraj Čaglina, Požeško-slavonska županija. Poljoprivredna tehničarka po zanimanju, udana, majka dvoje djece. OPG koji vodi obrađuje ukupno 40 hektara poljoprivrednog zemljišta i bavi se ekoproizvodnjom, uzgojem 170 ovaca, 150 koza, a ima i oko 150 košnica pčela.

Proširenje imanja

Za sve proizvode imaju ekološke certifikate, a prodaju janjetinu, kozetinu, ovčji i kozji sir, med i brojne proizvode od meda. Uređujući imanje, koje još nije gotovo, jer žele urediti siranu i kušaonicu meda, Anita sama obavlja i zidarske, keramičarske i ličilačke radove. U nekoliko godina izlazaka na sajmove i natjecanja osvajala je brojne nagrade za svoje proizvode. Pleše u KUD-u Poljadija iz Grabarja, čiji su je članovi pratili na natjecanje, a sudjelovala je u poljadijskoj nošnji požeškog kraja. Iako očiju punih suza radosnica, Anita kaže da je božanstven osjećaj biti na tronu ovakvog natjecanja i osvojiti mjesto prve pratilje.

- Nisam očekivala, no potajno sam se nadala, jer svatko od nas želi se natjecati i biti na tronu. Čast i ponos mi je što sam ovdje u ovom finalnom natjecanju. Mislim da je za mene u ovom natjecanju presudan bio moj veliki rad na imanju i OPG-u, imala sam odličan štand i prikazala sve svoje proizvode, od raznih specijaliteta, slastica, proizvoda do meda te pečenog janjeta i kozlića, koje su svi s velikim zadovoljstvom degustirali. Komisija i posjetitelji prepoznali su moj ukupni rad i moj doprinos našem imanju. Sada sam puna emocija, jedva dolazim do riječi, no već sutra nastavljamo naš rad na imanju i našim planovima za proširenje imanja - kaže Anita Nekić, koja je uz brojne poslove na imanju ipak uspjela odlično prezentirati i sebe i svoj OPG.

Druga pratilja Ljubica Guštin dolazi iz Ozlja, Karlovačka županija, udana je, majka dvaju sinova, završila tekstilnu tehničku školu, a poslije i vinogradarsku školu. Obitelj se bavi već sedam stoljeća tradicijskim vinogradarstvom, a na imanju uzgajaju i čistokrvne hrvatske pse posavske goniče te konje lipicance. Osnivač je KUD-a i aktivno sudjeluje u radu, istraživač je plesova i pjesama svog kraja te izrađuje narodne nošnje za sve članove KUD-a.

AGM Kruna

Anita Nekić

prva pratilja

Komisija i posjetitelji prepoznali su moj ukupni rad i moj doprinos našem imanju.

Možda ste propustili...

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

DARUVARSKI BEND NASTUPA NA ZAGREBAČKOM FESTIVALU

COTA G4 predstavila spot za novu pjesmu “Daj mi znak”

Najčitanije iz rubrike