Učionica
NASTAVAK MEĐUNARODNIH SURADNJI UMJETNIČKE AKADEMIJE U OSIJEKU

UAOS će surađivati s dvije umjetničke akademije iz Krakowa
Objavljeno 15. listopada, 2017.

Na poziv počasnog konzula Republike Hrvatske u poljskom gradu Krakovu, Pawela Wlodarczyka, dekanica Umjetničke akademije prof. dr. sc. Helena Sablić Tomić i prodekan za međunarodnu i međuakademijsku suradnju, izv. prof. art. Robert Raponja, zajedno sa suradnicima dana 7. srpnja posjetili su Krakov i održali niz sastanaka.

Između ostaloga, posjetili su Muzičku akademiju u Krakovu i održali radni sastanak s rektorom, prof. Stanislawom Krawczynskim, na kojem je bilo govora o načinu financiranja, izvođenju studija, Erasmus programima i drugo. Jedna od ideja je održavanje zajedničkog koncerta zborova ove dvije akademije, te je otvorena mogućnost sudjelovanja i orkestra Panonske filharmonije iz Pečuha u tom projektu. Razlog ovakvom koncertu je obilježavanje 20. godišnjice drugog posjeta pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj koji ima usku vezu s Krakovom gdje je svojevremeno bio kardinal, ali, zanimljivo, i osnivač Rapsodijskog kazališta za vrijeme nacističke okupacije Poljske. Akademiji u Poljskoj izrazito je interesantno i pokretanje novog i jedinstvenog studija na našoj akademiji – studija tambure, te se i na tom polju nadaju budućoj suradnji. Predstavnike UAOS-a ugostio je i prof. Stanislaw Tabisz, rektor Akademije likovnih umjetnosti Jan Matejko. Razgovaralo se o već spomenutim temama, a mogućnost suradnje s ovom Akademijom pronađena je u susretu i zajedničkom boravku grupe naših studenata sa studentima ove likovne Akademije u kampu u kojemu se izvode seminari i radionice.

Važno je napomenuti kako obje ove značajne institucije još nemaju suradnju s akademijama iz Hrvatske te kako je osječka Akademija prva koja je ostvarila kontakte za buduću razmjenu studenata i profesora, projektnu nastavu, umjetničko-istraživačke projekte i suradnju. U isto vrijeme u Krakowu se održavao i 30. jubilarni Festival uličnih kazališta ULICA, gdje su studenti osječke Akademije nastupili zajedno s čuvenim Teatrom Osmoga Dana iz Poznanja. Uz to, UAOS se uključila i u realizaciju ideje o tematskom Hrvatskom parku u Krakovu u kojem će na umjetnički način biti prikazani važni gradovi naše zemlje, među kojima Osijek zauzima vrlo važno mjesto, a Hrvatska predstavlja prvu zemlju u realizaciji ideje ovakvih parkova u Krakovu.

(Umjetnička akademija u Osijeku)

Možda ste propustili...