Učionica
ZAVRŠENI NATJEČAJI ZA OSTVARIVANJE PRAVA STUDENATA NA SMJEŠTAJ U STUDENTSKIM DOMOVIMA TE SUBVENCIJU PRIVATNOG SMJEŠTAJA

Smještaj u domovima dobilo 619 studenata, a pravo na subvenciju privatnog smještaja 600 studenata
Objavljeno 15. listopada, 2017.

Kao i svake godine Upravno vijeće Studentskog centra u Osijeku raspisalo je natječaj za ostvarivanje prava studenata na smještaj i raspodjelu mjesta u studentskim domovima te subvenciju privatnog smještaja.

Natječaj je trajao od 3. srpnja 2017. do 25. srpnja 2017. godine. Na natječaj su se uspješno prijavila 1702 studenta. Privremene rang-liste objavljene su 4. kolovoza 2017., nakon čega su studenti imali rok od osam dana za podnošenje prigovora na privremene rezultate. Prigovori su obrađeni u roku od 15 dana te su objavljene konačne rang-liste prema kojima je pravo na smještaj u novom studentskom domu ostvarilo 426 studenata, a na smještaj u "starom" studentskom domu, odnosno novouređenom Studentskom domu IGK, 193 studenta, dok je 600 studenata ostvarilo pravo na subvenciju privatnog smještaja.

U novom studentskom domu, osim studenata koji su ostvarili pravo na stanovanje u domu putem Natječaja, borave i studenti na međunarodnoj razmjeni. Spomenuti Studentski dom IGK, nakon što je godinu dana bio zatvoren zbog rekonstrukcije koja se sufinancirala iz europskih fondova, od ove akademske 2017./2018. godine ponovno je na raspolaganju studentima. Ukupni kapacitet doma od 193 mjesta manji je nego što je bio prije rekonstrukcije (254 mjesta), ali su znatno poboljšani uvjeti stanovanja. Ove godine počela je gradnja trećeg paviljona novog studentskog doma koji se u potpunosti financira iz europskih fondova. Smještajni kapacitet novog paviljona iznosit će 796 ležaja, čime će se ukupan kapacitet ležaja u studentskim domovima više nego udvostručiti. Planirani završetak radova je do kraja 2018. godine pa se na natječaju za smještaj u studentske domove za akademsku godinu 2019./2020. očekuje mnogo veći broj prijava, odnosno veći interes studenata za stanovanje u domovima.

(Tomislav Knežević)

Cijene smještaja i iznosi subvencija

Cijena smještaja u novom studentskom domu nepromijenjena je u odnosu na prošle godine te mjesečni najam iznosi 500 kuna. Izuzev sedam soba koje su namijenjene studentima s invaliditetom, sve sobe su dvokrevetne. Cijena smještaja u Studentskom domu IGK iznosi 400 kuna za trokrevetnu sobu, 500 kuna za dvokrevetnu i sobu namijenjenu studentima s invaliditetom te 550 i 600 kuna za jednokrevetnu sobu, ovisno o tipu jednokrevetne sobe. Izražene cijene su one koje plaćaju studenti, dok Ministarstvo znanosti i obrazovanja subvencionira mjesečni najam s 200 kuna po studentu. Studente koji stanuju kod privatnog stanodavca, a ostvarili su pravo na subvenciju privatnog smještaja, Ministarstvo subvencionira s 200 kuna mjesečno.

Možda ste propustili...