Učionica
TREĆI ZNANSTVENI FORUM ORGANIZIRAN NA EKONOMSKOM FAKULTETU U OSIJEKU

“Pametnim specijalizacijama do pametnog ekonomskog rasta”
Objavljeno 15. listopada, 2017.

Nakon uspješno organiziranog I., a potom i II. Znanstvenog foruma koji okuplja više od 140 sudionika, Katedra za nacionalnu i međunarodnu ekonomiju Ekonomskog fakulteta u Osijeku 10. listopada 2017. organizirala je III. Znanstveni forum na temu "Pametnim specijalizacijama do pametnog ekonomskog rasta", a u obliku pozvanih predavanja i panel rasprave sudjelovali su ugledni stručnjaci iz poslovne i akademske zajednice.

Forum je organiziran pod pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, te Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Na svečanom otvorenju okupljene su pozdravili izv. prof. dr. sc. Boris Crnković, dekan Ekonomskog fakulteta u Osijeku; prof. dr. sc. Vlado Guberac, rektor Sveučilišta u Osijeku i Martina Dalić, potpredsjednica Vlade RH i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta. Potom je uvodno predavanje na temu "Ekonomska pozicija RH i globalni izazovi" održala Sanja Madžarević Šujster, glavna ekonomistica Svjetske banke, a uslijedila je panel rasprava "Pametnim mjerama do bolje ekonomske pozicije RH u globalnom okruženju". U njoj su sudjelovali Martina Dalić; Marko Jurčić, savjetnik za gospodarstvo u Uredu predsjednice RH; Vedran Šošić, viceguverner Hrvatske narodne banke; Hrvoje Galičić, savjetnik uprave Hrvatske banke za obnovu i razvoj; Gordana Deranja, predsjednica Hrvatske udruge poslodavaca i predsjednica uprave tvrtke Tehnomont d.d.; Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista (s Ekonomskog fakulteta Zagreb) i Tomislav Radoš, potpredsjednik HGK za industriju, IT, energetiku i zaštitu okoliša, dok je moderator bio Mladen Vedriš, pročelnik Katedre za ekonomske znanosti, Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Nakon toga predavanje pod naslovom "Ekonomska snaga hrvatskih županija – stanje i perspektive", održao je Zvonimir Savić, direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK. Na kraju organizirana je i panel-rasprava "Pametnim specijalizacijama do bolje ekonomske pozicije RH", u kojoj su sudjelovali Ivan Ergović, predsjednik uprave Nexe grupe d.d.; Zdravko Jelčić, predsjednik uprave tvrtke Spin Valis d.d.; Zoran Uranjek, direktor tvrtke HF Belišće d.o.o.; Alen Varenina, član uprave Kraš prehrambene industrije d.d.; Jerko Jakšić, predsjednik uprave PharmaS d.o.o.; Saša Cvjetojević, direktor tvrtke Insako d.o.o; Aco Momčilović, direktor tvrtke Rimac Automobili d.o.o. za Hrvatsku, a moderator je bio Miodrag Šajatović, glavni urednik i kolumnist Lider media d.o.o.

Sudionici su odgovarali i na pitanja publike, a na kraju im je uručena publikacija sažetaka ključnih misli Znanstvenog foruma. Više informacija o Forumu može se pronaći na internetskoj stranici: http://www.efos.unios.hr/znanstveni-forum.

(Nataša Drvenkar)

Cilj Foruma i odgovori na pitanja

Cilj Znanstvenog foruma je okupljati stručnjake iz poslovnog, javnog i znanstvenog života kako bi se ukazalo na ključne gospodarske probleme RH u europskom i globalnom okruženju te prezentirale smjernice vezane uz poticanje konkurentnosti, ubrzanje ekonomskog rasta i ostvarenje društva blagostanja. Ovogodišnjim programom nastojalo se iznaći odgovor na pitanja: 1. Koje su to "industrije" koje mogu potaknuti transformaciju hrvatske ekonomske strukture u kratkom i dugom roku?, 2. Koje su prepreke u razvoju novog ekonomskog modela temeljenog na proizvodnji i izvozu, a koji nužno uključuje odgovornu državu na nacionalnoj i regionalnoj razini?, i 3. Na koji je način moguće potaknuti regionalni ekonomski rast i razvoj uzimajući u obzir opće postojeće okvire poslovnog i društvenog djelovanja?

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike