Učionica
UMJETNIČKA AKADEMIJA U OSIJEKU

Nude gotovo 20 studijskih programa, a novih sedam studija jedinstveno je u regiji
Objavljeno 15. listopada, 2017.

Umjetnička akademija u Osijeku tijekom protekle akademske godine 2016./2017. dinamičnim je tempom kreativne studentske produkcije iznjedrila niz međunarodnih projekata i kulturnih sadržaja, značajno time obogaćujući kulturni život grada Osijeka, ali i regije.

Budući da pet odsjeka Umjetničke akademije (Odsjek za glazbenu umjetnost, Odsjek za kazališnu umjetnost, Odsjek za likovnu umjetnost, Odsjek za primijenjenu umjetnost i novoosnovani Odsjek za novu glazbu) pokriva velik spektar umjetničkih područja, od glume, lutkarstva i kazališnih tehnologija preko likovnosti, kiparstva i dizajna, pa do raznih glazbenih žanrova (od tamburaške glazbe do jazza), svi su navedeni odsjeci gotovo svakodnevno ispunjavali kulturni kalendar raznovrsnim umjetničkim ostvarenjima. To su činili u obliku predstava, izložaba, performansa, koncerata, festivala, projekcija, promocija, predavanja, tribina i organiziranja umjetničkih gostovanja, zatim izdavačkom produkcijom te organiziranjem interdisciplinarnih umjetničko-znanstvenih skupova.

Deset godina Dioniza

U selekciji događanja iz obilja manifestacija, projekata i kulturnih ostvarenja Umjetničke akademije u Osijeku svakako prednost treba dati najstarijoj manifestaciji, Međunarodnom festivalu kazališnih akademija Dioniz, budući da je u ožujku 2017. godine održano jubilarno, deseto izdanje. Inicijalno organiziran 2008. godine, kada je Umjetnička akademija bila tek u počecima organizacijskog razvoja, do današnjeg kompleksnog sustava s gotovo 20 preddiplomskih i diplomskih studija (uključujući i Poslijediplomski specijalistički studij Kreativne terapije), festival Dioniz se, usporedno s rastom Akademije, gradio u relevantan kulturno-društveni projekt. Programski je Dioniz sve atraktivniji, a proporcijama (odnosno, po broju uključenih kazališnih akademija iz inozemstva) sve značajniji i u percepciji visokog europskog školstva, a to je na koncu okrunjeno i uspostavljanjem suradnje s američkim sveučilištima. Deseti Dioniz je pak tematski bio posvećen društvenom problemu nasilja, ne zlorabeći prigodu desetogodišnjice da retrospektivno tematizira vlastitu bogatu biografiju, nego se Dioniz, kao izraz angažirane i osviještene Akademijine kulturnodruštvene politike, nastavio baviti animiranjem i senzibiliziranjem javnosti kroz poruke kulture o najaktualnijim pitanjima.

Označavanje grada Kniferom

Još jedna inicijativa s Umjetničke akademije u Osijeku ima dugoročno važnu ulogu u kulturnom identitetu grada Osijeka i Hrvatske, a to je manifestacija Dani Julija Knifera kao godišnja interdisciplinarna umjetničko-znanstvena aktivnost koja afirmira kulturni značaj Kniferova umjetničkog opusa. Različitim interdisciplinarnim tematizacijama ukazuje na neiscrpljivost bogatstva značenja u njegovu djelu i, što je najvažnije, ovom se manifestacijom potiče na trajno, snažno i vidljivo označavanje, odnosno markiranje Osijeka kao Kniferova rodnog Osijeka.

U kojoj mjeri su Knifer i njegov ikonički meandar kao trajni, prepoznatljivi motiv njegova opusa, inspirativni ponajbolje svjedoči programska atraktivnost i ovogodišnjih Dana Julija Knifera, okupivši eminentne teoretičare kao što su Krešimir Purgar, Leo Rafort ili pak Marijan Krivak, potaknuvši studente Kazališnog oblikovanja na zapaženi performans "Krug" kod Bastiona, a na koncu rezultiravši i iznimno hvaljenom izložbom "Je li to nit u meandru ili meandar u niti?" autorice Zdenke Lacine s Odsjeka za primijenjenu umjetnost UAOS-a. Zdenka Lacina je, naime, uspostavila intrigantan dijalog između slojevitosti Kniferove estetike s fascinantnom vizualnošću japanske umjetnice Chihare Shiotom, čiji je paviljon na Venecijanskom bijenalu 2015. bio jedan od najfotografiranijih i najzapaženijih.

Atraktivni novi studiji

Kao relevantno postignuće svakako treba istaknuti podatak da Umjetnička akademija od ove akademske godine kreće s čak sedam novih studijskih programa, koji su jedinstveni u regiji. To svjedoči o razvojnoj dinamici Akademije, a također i o njezinoj organizacijskoj sposobnosti da studentima nudi sve bogatiji izbor raznovrsnih i atraktivnih studija koji korespondiraju s prepoznatim potrebama i kulture i tržišta rada.

Prije tri godine usustavljen je Preddiplomski sveučilišni studij Kazališnog oblikovanja kao jedini prvostupanjski tropredmetni studij s područja primijenjene umjetnosti u Hrvatskoj, ali i u široj regiji na kojem se obrazuju budući kostimografi, scenografi, oblikovatelji lutaka i lutkarski tehnolozi, Umjetnička akademija je dovršila nadogradnju i sada studentima omogućuje Diplomski sveučilišni studij Kostimografija, Diplomski sveučilišni studij Scenografija i Diplomski sveučilišni studij Oblikovanje i tehnologija lutke. Na temelju dosadašnjih iskustava s Odsjeka za likovnu umjetnost uviđena je potreba za zasebnim studijem ilustracije pa je tako od ove akademske godine moguće na Umjetničkoj akademiji u Osijeku pohađati Diplomski sveučilišni studij Ilustracija, jedinstven u Hrvatskoj i regiji, dodatno specifičan ne samo po tome što nudi stručno kvalificiranje za profesiju ilustratora kompletnom i sustavnom visokoobrazovnom edukacijoma, nego i po tome što će značajan naglasak biti na umjetnosti stripa.

Svi novi studijski programi UAOS-a detaljno su predstavljeni u brošurama koje se mogu "skinuti" sa službene internetske stranice Akademije: http://www.uaos.unios.hr/.

(Igor Gajin)

Osnovan Odsjek za novu glazbu

Novi studijski programi iz područja glazbe doveli su do toga da se uz postojeći Odsjek za glazbenu umjetnost formira i Odsjek za novu glazbu, koji će zainteresiranim polaznicima omogućiti čak dva preddiplomska sveučilišna studija: Kompozicija s teorijom muzike te Žičani instrumenti, i jedan diplomski sveučilišni studij, Tamburaško umijeće. S ovim posljednjim navedenim studijem prvi se put i u povijesti hrvatske glazbe i u povijesti visokog školstva tambur(ic)a uvodi u sveučilišni sustav RH kao instrument vrijedan stručnog educiranja na dvogodišnjem visokoobrazovnom studiju. Uz to, svakako treba napomenuti da polaznici preddiplomskih sveučilišnih studija na Odsjeku za novu glazbu također stječu i kvalifikacije za glazbenog urednika i producenta.

Možda ste propustili...