Učionica
OD 9. DO 11. STUDENOGA 2017. IZLOŽBA BUDI UZOR®/INOVA® PONOVNO U OSIJEKU

Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2017. godinu za Budi uzor®
Objavljeno 15. listopada, 2017.

Budi uzor® međunarodna je izložba inovacija i poslovnih planova, a od samog početka (2005. godine) posebnu brigu vodi o studentima i inovativnim poduzetnicima.

Izložba kontinuirano raste prema veličini izložbe mjerenoj u četvornim metrima, broju izlagača, stranih delegacija, natjecatelja u pisanju poslovnih planova i visokih učilišta, zatim prema sadržaju poduzetničke akademije i količini zabavnih sadržaja. No, najvažnija mjera uspjeha poslovni je uspjeh sudionika koji brže i učinkovitije pokreću svoje poslovanje te ga vode s manje rizika i više ambicija. O uspjehu ovog projekta također govori činjenica da je TERA Tehnopolis pobjednik na nacionalnoj razini za natjecanje "Europska nagrada za promicanje poduzetništva 2017." (European Enterprise Promotion Awards – EEPA 2017). EEPA je priznanje kojim Europska komisija svake godine nagrađuje projekte i inicijative koje s ciljem poticanja poduzetništva i razvoja malog gospodarstva provode javna tijela samostalno, ili u javno-privatnom partnerstvu s poduzetnicima.

Natjecanje u pisanju studentskih poslovnih planova, dugoročno gledano, najvažnija je komponenta izložbe. Do sada je kroz natjecanje prošlo više od 1400 studenata. Finalisti, njih približno 10 % od ukupnog broja natjecatelja, u praksi su se dokazali kao proaktivniji od opće studentske populacije i oni ranije i češće pokreću samostalne poduzetničke projekte. Sudionici se pripremaju za svoj finalni nastup duže od jednog cijelog semestra te sudjeluju u specijalističkom treningu organiziranom posebno za njih. Istražuju pojedinosti o tehnologiji proizvodnje za svoj proizvod ili uslugu, pripremaju marketing plan i strategiju zaštite intelektualnog vlasništva, pronalaze dobavljače, partnere, pripremaju financijske projekcije, provjeravaju osjetljivost projekta te izračunavaju pokazatelje uspješnosti. Najuspješniji osvajaju i vrlo vrijedne nagrade, a svi finalisti imaju priliku svoj projekt provesti u djelo u okviru projekta StudOS™. Posebno raduje činjenica da su se u Natjecanje ove godine uključili i srednjoškolci.

Izložba Budi uzor®/Inova® nakon tri godine ponovno se održava u Osijeku, u dvorani Gradski vrt, od 9. do 11. studenoga 2017. godine, a vjerujemo da će ponovno mnogi posjetiti ovaj međunarodni i značajni događaj za Osijek.

(Ivan Štefanić)

U prvih 12 godina izložene čak 2074 inovacije

Tijekom prvih 12 godina projekta Budi uzor® izložene su 2074 inovacije i 450 profila Europske poduzetničke mreže (EEN) za suradnju putem transfera tehnologije ili poslovnog povezivanja. Tijekom izložbe provodi se interdisciplinarna i višekriterijska procjena izložaka na temelju koje se u razdoblju nakon izložbe definira strategija zaštite intelektualnog vlasništva, odabiru se primjereni materijali, eventualno dodaju nove funkcionalnosti i pribavljaju tehnološki i kvalitativni certifikati. Od 2008. za sve izloške, a kod kojih je to svrhovito, pripremaju se EEN tehnološke i poslovne ponude. Od 2010. godine zamjetan je porast broja inovacija koje dolaze sa sveučilišta te inovacija koje čuvaju okoliš i predstavljaju izvrsne primjere društveno-odgovornog poduzetništva.

Sveučilišni udžbenik "Inovativno3 poduzetništvo"

Generiranje inovativne i na znanju oblikovane poslovne ideje temelji se na metodologiji definiranoj u sveučilišnom udžbeniku "Inovativno3 poduzetništvo" (http://portfolio.web.tera.hr/index.php/publikacije/prodaja-knjige/) i obuhvaća dijelove: Definiranje i dizajn inovativnog proizvoda ili usluge; Odabir organizacijske forme poslovanja; Odabir poslovnog modela; Tehnološki i organizacijski plan poslovanja; Marketing plan temeljen na gerila marketingu (eng. guerilla marketing); Financijski plan koji uključuje financijske projekcije za prvih pet godina poslovanja te Analiza osjetljivosti i plan akcije u slučaju nužde.

Možda ste propustili...