Učionica
FERIT OSIJEK NOSITELJ VELIKOG MEĐUNARODNOG PROJEKTA RURES

Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost u funkciji ruralnog razvoja
Objavljeno 15. listopada, 2017.

U Pečuhu je 20. rujna 2017. održan ''Kick-off meeting'', čime je službeno počeo projekt Obnovljivi izvori energije i energetska učinkovitost u funkciji ruralnog razvoja – RuRES.

Glavni su ciljevi projekta RuRES: razvoj tipičnih sustava za opskrbu energijom koji se koriste obnovljivim izvorima energije u ruralnim područjima; mjere i preporuke za poboljšanje energetske učinkovitosti i gospodarenja otpadom u ruralnim područjima te istraživanje ekonomskih, društvenih i ekoloških (okolišnih) utjecaja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti u ruralnim područjima prekogranične regije. Kratkoročna perspektiva projekta je diseminacija informacija o obnovljivim izvorima energije, energetskoj učinkovitosti i održivom gospodarenju otpadom u ruralnim područjima prekogranične regije. Dugoročna perspektiva projekta je povećanje korištenja obnovljivih izvora energije, poboljšanje energetske učinkovitosti, održivo gospodarenje otpadom te smanjenje korištenja fosilnih goriva, smanjenje emisija stakleničkih plinova te troškova za energiju. Specifični ciljevi projekta su proširenje inovacijske i istraživačke mreže u prekograničnom području, razvoj tipičnih sustava za napajanje energijom iz obnovljivih izvora energije za specifične uvjete u ruralnim područjima te suradnja institucija uključenih u projekt. Ukupna vrijednost projekta, financiranoga u okviru programa Interreg V-A HU-HR Co-operation Programme 2014-2020, jest 226.838,86 eura. Od toga dio Fakulteta elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek, koji je nositelj projekta, iznosi 109.590 eura. U okviru projekta nabavit će se oprema, u vrijednosti od 56.450 eura, kojom će se proširiti istraživački kapaciteti Laboratorija za obnovljive izvore energije Zavoda za eletroenergetiku FERIT-a. Planirano trajanje projekta je do 31. prosinca 2018.

(Danijel Topić)

Projektni partneri i projektni tim FERIT-a

Projektni partneri FERIT-a su Centar za regionalne i ekonomske studije Mađarske akademije znanosti (Pečuh, Mađarska) i Sveučilište u Kaposvaru (Kaposvar, Mađarska). Voditelj projekta je doc. dr. sc. Danijel Topić, a projektni tim FERIT-a čine još: prof. dr. sc. Damir Šljivac, izv. prof. dr. sc. Denis Pelin, izv. prof. dr. sc. Zvonimir Klaić, doc. dr. sc. Goran Knežević, doc. dr. sc. Krešimir Fekete, Matej Žnidarec, mag. ing., Mario Primorac, dipl.ing., Dario Došen, mag.ing., te Mirela Glavaš, dipl. oec.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike