Učionica
IZLOŽBA FOTOGRAFIJA "SVJETLOST I MAGLA" U GRADSKOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI OSIJEK

Trideset fotografija prikazalo logor Auschwitz u drukčijem svjetlu
Objavljeno 15. listopada, 2017.

Od 20. rujna do 12. listopada 2017. godine u izložbenoj auli u prizemlju glavne zgrade Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek bila je postavljena izložba fotografija "Svjetlost i magla" autorica Sare Ranogajec i Marije Poplaša.

Autorice izložbe diplomirale su u veljači 2016. na interdisciplinarnom diplomskom studiju Odjela za kulturologiju Sveučilišta u Osijeku, smjer Knjižničarstvo. Izložene fotografije nastale su tijekom odrađivanja studentske prakse u sklopu programa Erasmus+ (ožujak – svibanj 2016.) i volonterskog rada (lipanj – srpanj 2016.) u Memorijalu i muzeju Auschwitz-Birkenau u Poljskoj. Tijekom studentske prakse i volonterskog rada radile su u knjižnici, arhivu i konzervacijskom odjelu Memorijala i muzeja Auschwitz-Birkenau te odrađivale poslove vezane uz izložbenu i edukacijsku djelatnost i digitalni repozitorij. U srpnju 2017. autoricama izložbe dodijeljeno je priznanje "If Not for Those Ten..." ("Gdyby zabrakło dziesięciu") koje svake godine dobije desetero istaknutih volontera na obljetnicu osnutka Muzeja (2. srpnja 1947.). Na izložbi "Svjetlost i magla" autorice su se predstavile s 30 dijelom digitalnih, a dijelom analognih fotografija u crno-bijeloj tehnici i u boji. Cilj njihove izložbe bio je predstaviti Auschwitz kao drukčije mjesto od onoga kakvim ga javnost inače percipira. Namjera je autorica bila pokazati da u tom mjestu vrijeme nije stalo, da ono i dalje teče. Svaka fotografija predstavlja pogled očima zatvorenika na prizore koje su mogli vidjeti u logoru, ali kako oni izgledaju danas. Autorice su motive prikazane na fotografijama popratile ulomcima iz memoara zatočenika koncentracijskog logora Auschwitz-Birkenau koji su dostupni u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek. Motivi na fotografijama nisu potresni i upravo ih ulomci iz memoarskih zapisa povezuju s vremenom u kojem se na tom prostoru nalazio koncentracijski logor.

(Svjetlana Mokriš)

Možda ste propustili...

8. SUSRET HRVATSKOG DRUŠTVA ZA MEHANIKU

Objavljeno 37 znanstvenih radova ukupno 105 autora i suautora

IZV. PROF. DR. SC. DUBRAVKA BOŽIĆ BOGOVIĆ, PRODEKANICA FILOZOFSKOG FAKULTETA ZA STUDIJSKE PROGRAME I CJELOŽIVOTNO OBRAZOVANJE

Novi studij sociologije izvrsno se kombinira i nadopunjava sa svim društvenim i humanističkim studijima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PREDSTAVLJAMO NOVO VODSTVO SVEUČILIŠTA U OSIJEKU

Članovi nove Uprave Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

2

OČEKIVANI ZAVRŠETAK RADOVA – U JESEN 2018. GODINE

U tijeku gradnja novog, trećeg studentskog paviljona u kampusu

3

PROF. DR. SC. KRISTIAN SABO PROČELNIK ODJELA ZA MATEMATIKU

Novi suvremeni preddiplomski studij Matematika i računarstvo bit će generator novog profila mladih ljudi