Učionica
UMJETNIČKA AKADEMIJA U OSIJEKU USPJEŠNO SURAĐUJE S ITALIJOM, ŠPANJOLSKOM I SLOVENIJOM

Završen veliki europski lutkarski projekt "All Strings Attached"
Objavljeno 15. listopada, 2017.

U utorak, 26. rujna 2017., u talijanskom gradu Cividale del Friuli završen je veliki dvogodišnji europski lutkarski projekt "All Strings Attached". U projektu koji je nastao u sklopu programa Kreativna Europa sudjelovali su Cividale del Friuli kao nositelj, Lutkovno gledališče Ljubljana, Títeres Etcétera iz Granade i Umjetnička akademija u Osijeku.

Cilj projekta bilo je očuvanje i promocija tradicije lutkarstva iz prvih desetljeća 20. stoljeća, usmjereno na tri pionira umjetničkog lutkarstva. Riječ je o Vittoriju Podrecci, ocu profesionalnog slovenskog lutkarstva Milanu Klemenčiču i važnom španjolskom likovnom umjetniku i lutkaru Hermenegildu Lanzu. Projekt je lutkarskom triju pristupio s teorijskog i praktičnog kuta - velikim brojem seminara i radionica, brojnim stručnim radovima o lutkarima, njihovom vremenu i današnjem lutkarstvu okupljenim u četiri biltena te restauracijom dijela njihovih lutaka korištenih u velikoj putujućoj interaktivnoj izložbi. Izložba je prošla sve gradove sudionika projekta, a s njom su putovale i tri predstave partnera projekta, između ostaloga i u Osijeku u sklopu prošlogodišnjeg Lutkokaza. Jedan od vrhunaca projekta bila je premijerna izvedba predstave "Fragile", studenata 2. godine diplomskog studija glume i lutkarstva, te nastavnika lutkarstva Umjetničke akademije u Osijeku. Režiju predstave potpisuju Tamara Kučinović i ansambl koji čine studenti Ivana Vukićević, Antonio Jakupčević, Ines Zmazek, Krešimir Jelić, Anamarija Jurišić i Hana Kunić, te nastavnici i asistenti na odsjeku lutkarstva Maja Lučić Vuković, Hrvoje Seršić, Nenad Pavlović i Katarina Arbanas. Autorica scenografije je Alena Pavlović koja s Damirom Šafarom potpisuje i izradu.

Osim u matičnim gradovima, projekt "All Strings Attached", kao jedan od najvećih aktualnih lutkarskih projekata, predstavljen je diljem Europe pa tako i na najvećem lutkarskom festivalu na svijetu, Festival Mondial des Théâtres de Marionnettes, u francuskom gradiću Charleville- Mézières.

(Igor Tretinjak)

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike