Učionica
JOŠ JEDAN OBLIK POPULARIZACIJE ZNANOSTI I ZNANSTVENOG OBRAZOVANJA

Više od 900 posjetitelja na prvom LABUS sajmu FERIT-a Osijek
Objavljeno 15. listopada, 2017.

K ao još jedan od oblika popularizacije znanosti i znanstvenog obrazovanja Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija (FERIT) Osijek u svojim je prostorima u sveučilišnom kampusu 22. i 23. rujna 2017. organizirao 1. LABUS sajam namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola, ali i djeci vrtićkog uzrasta te ostalim zainteresiranim građanima.

Kroz prezentacije na LABUS sajmu željela se prikazati veza između znanstveno-istraživačkih grupa, odnosno zavoda, FERIT-a i LABUS-a. Posrijedi je stalan program FERIT-a usmjeren na povezivanje osnovnoškolske i srednjoškolske nastave iz STEM područja s visokoškolskom inženjerskom nastavom te popularizaciju znanstveno-stručnih tema kojima se bave znanstvenici i nastavnici FERIT-a među različitim skupinama u užoj i široj društvenoj zajednici. Na LABUS sajmu prezentirane su eksperimentalne teme iz trenutačne ponude LABUS aktivnosti/radionica koja obuhvaćaju temeljna područja (matematika, fizika) i primijenjena inženjerska područja (elektrotehnika, energija i očuvanje okoliša, elektronika, automatika, robotika, računarstvo i informacijske tehnologije). Osim toga, prezentirane su i neke nove teme koje će ubuduće biti u stalnoj ponudi LABUS-a, kao i eksperimentalni studentski radovi koje su oni izradili u okviru završnih i diplomskih radova te programa Pro-student (makete, neka druga praktična rješenja na području elektrotehnike, energetike, elektronike, automatizacije, robotike, multimedije…). Više od 30 prezentacija događalo se na posebno opremljenim izložbenim štandovima i u laboratorijima FERIT-a, a održano je i 11 specijaliziranih radionica interaktivnih radionica iz različitih primijenjenih područja elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija.

Sve prezentacije i radionice vodili su nastavnici i asistenti fakultetskih zavoda, ali i studenti koji su na zanimljiv i zabavan način brojnim posjetiteljima pokazivali neka postignuća u svom području znanstveno-stručnog rada i poučili ih nekim inženjerskim vještinama. Pri tome su se posjetitelji osobno rado uključivali u prezentirane aktivnosti i radionice. Raznovrsnosti programa LABUS sajma svojim zanimljivim prezentacijama i radionicama pridonosili su i edukatori iz Zajednice tehničke kulture (ZTK) Osječko-baranjske županije i Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM) Zagreb koji su bili programski partneri LABUS sajma. Posjetilo ga je više od 900 građana, od čega je više od 300 učenika srednjih škola sudjelovalo u različitim održanim specijaliziranim radionicama. Osim učenika osnovnih i srednjih škola s područja Osječko-baranjske županije, sajam su posjetili i učenici iz drugih slavonsko-baranjskih županija, ali i srednjoškolci iz susjedne Bosne i Hercegovine. Stoga LABUS sajam ima izglede postati tradicionalna manifestacija popularizacije znanosti na FERIT-u Osijek.

(Željka Mioković)

Organizatori i pokrovitelji

Organizatori LABUS sajma na FERIT-u Osijek zahvaljuju supokroviteljima, programskim partnerima, medijskim pokroviteljima i sponzorima. LABUS sajam na FERIT-u Osijek organiziran je uz financijsku potporu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH (opširnije na: Financijska potpora programima popularizacije znanosti u 2017. godini- https://mzo.hr/sites/default/files/dokumenti/2017/07/financijska_potpora_programima_popularizacije_znanosti_u_2017_godini.pdf ).

Možda ste propustili...

NA EKONOMSKOM FAKULTETU U OSIJEKU ORGANIZIRAN DAN BRUCOŠA

Brucoši se upoznali s djelatnošću EFOS-a i studentskih udruga

VELIK DOGAĐAJ POPULARIZACIJE ZNANOSTI IZ STEM PODRUČJA

Više od 1800 posjetitelja na FERIT-ovu 2. LABUS sajmu

ODRŽANA JOŠ JEDNA EUROPSKA NOĆ ISTRAŽIVAČA

Ove godine u Zagrebu, Splitu, Rijeci i Puli, iduće godine i u Osijeku