Kultura
PROGRAM MJESECA HRVATSKE KNJIGE U POŽEGI

Pod motom: Sve na jednom mjestu
Objavljeno 16. listopada, 2017.

Bogat program Mjeseca hrvatske knjige pod motom „Sve na jednom mjestu“ održava se u cijeloj Hrvatskoj od 15. listopada do 15. studenoga pa tako i u Gradskoj knjižnici i čitaonici Požega. Novinarima su ga predstavile ravnateljica Aleksandra Pavlović te djelatnice na dječjem odjelu Snježana Poljak i na glazbenom odjelu Jelena Baketa.

- Programi Mjeseca hrvatske knjige omišljeni su s ciljem poticanja čitanja. Ove godine imamo tri književna susreta za djecu i dva za odrasle. Vlasta Golub predstavit će roman “O ljubavi, spletkama i svemu pomalo”, koji je dobio nagradu za najbolji rukopis. Djeci je namijenjena i radionica koja je počela prije dva tjedna, “Kako da učenje ne bude mučenje”. Vode ju Ivana i Lidija, volonterke iz Požege, diplomirane psihologinje koje su se samoinicijativno javile sa željom da ovdje provedu program koji su provodile dok su studirale u Zadru. Održava se subotom za osnovnoškolce, a uče ih raznim metodama učenja – istaknula je ravnateljica Pavlović.

Tijekom Mjeseca hrvatske knjige za djecu će se održati tri radionice i četiri pričaonice, a za odrasle su pripremili deset dokumentarnih filmova.

U utorak, 17. listopada, u 20 sati, na rasporedu je rumunjski film “Dah” (2016.), a posljednji u nizu film “Utorkom” bit će prikazan 12. prosinca. Posebno će zanimljiva biti projekcija hrvatskog filma “Film Slobodni”, koji je na repertoaru 21. studenoga, jer nakon projekcije slijedi druženje s redateljem Tomislavom Žajom.

S obzirom na to da se ove godine obilježava 155 godina prve požeške tiskare i 140 godina od smrti Miroslava Kraljevića, 25. listopada bit će otvorena izložba “Požeška Tiskara 1862. - 1945.”, koju priprema Jasenka Bešlić. Od 16. do 21. listopada u haustoru knjižnice održavat će se sajam knjiga, a cijena svih knjiga je 10 kuna. AGM Kruna

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike