Kultura
KONCERTNA TURNEJA MEŠTROVIĆA, TOKERA I DEDIĆA

Vivaldi na nov i energičan način
Objavljeno 15. listopada, 2017.

Hrvatski pijanist, skladatelj i redatelj Matej Meštrović, s pijanistima Matijom Dedićem i Hakanom Alijem Tokerom, na koncertnoj je turneji Vivaldi “4 godišnja doba za 3 klavira”. Poseban je gost Matthew Mayer (klavir, SAD).

Nakon zagrebačkog HNK, gdje je turneja i počela, u ponedjeljak, 16. listopada, rezervirana je za HNK u Rijeci, 18. listopada u Splitu, te 20. listopada u Varaždinu.

U povodu izlaska CD-a Vivaldijevo barokno remek-djelo Četiri godišnja doba na potpuno nov i energičan način predstavljaju tri poznata pijanista kojima će se pridružiti američki pijanist i kompozitor Mayer.

Četiri najpopularnija Vivaldijeva violinska koncerta u aranžersko-autorskom projektu Mateja Meštrovića prožeta su balkanskim, romskim, džez-ritmovima, a partitura dopušta i pokoju improvizaciju kada svaki od pijanista ima svoj veliki pijanistički i autorski solo. Album “4 godišnja doba za 3 klavira”, dobtnik je dvije nagrade Global Music Awards za najbolji album i za klavirski trio.

Meštrovićeva energična transkripcija poput vihora donosi novo čitanje Vivaldijeve skladbe. S Dedićem i Tokerom na tri klavira (i harmonici), temeljito preispituje Vivaldijeve koncerte. N.Vek.

Najčitanije iz rubrike