Novosti
DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE U SOTINU

"Ako se ovako nastavi svi će roditelji umrijeti bez spoznaje o sudbini svoje djece"
Objavljeno 14. listopada, 2017.

SOTIN - U organizaciji Udruge roditelja poginulih Hrvatskih branitelja Sotina,  Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara i Udruge branitelja i stradalnika Hrvatske obilježen je Dan sjećanja na žrtve velikosrpske agresije nad mještanima Sotina.

Između 14. i 20. listopada 1991. godine srpske vojne postrojbe nakon okupacije Sotina veći su broj nesrpskih mještana nasilno odveli iz svojih domova u logor u Negoslavce gdje su bili podvrgnuti mučenju i zlostavljanju. Preostale sotinske Hrvate okupatori su zatvorili u pritvoru, tjerali u radni logor i postupno ubijali. Posmrtni ostaci djela stradalih pronađeni su na mjesnom groblju i u masovnoj grobnici kod vučedolskih vinograda, a nakon 26 godina obitelji nestalih još uvijek tragaju i vape za istinom.

Prema podacima stradalničkih udruga tijekom srpske agresije i okupacije u Sotinu je stradao svaki deseti Hrvat, ukupno 68 branitelja i civila, a na popisu nestalih još se nalazi 18 Sotinjana.

Biserka Ljubić, predsjednica Udruge roditelja poginulih Hrvatskih branitelja Sotina u Domovinskom ratu izgubila je sina, brata i dva bratića, a otac joj se i danas vodi kao nestao.
- Mi smo u Sotinu razočarani jer od 2013. godine, otkad je otkrivena masovna grobnica u kojoj je pronađeno 16 žrtava nije bilo novih iskopa i istraživanja. Ako se tako nastavi svi će roditelji umrijeti bez spoznaje o sudbini svoje djece, rekla je Ljubić.

- Gotovo svakodnevno obilježavamo obljetnice stradavanja brojnih naselja diljem naše županije, a posebice na području bivše Općine Vukovar. Žalosno je da i nakon 26 godina još uvijek tražimo istinu o velikom broju nestalih, rekao je Damir Barna, zamjenik vukovarsko-srijemskog župana.

Okupljenima se obratio gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava koji je rekao je da se u Sotinu svake godine okupljamo s tugom i ponosom kako bi se sjetili onih kojih više nema, kako bi njegovali vrijednosti Domovinskog rata, te dali podršku obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja. Istaknuo je kako postaje degutantno svake godine pozivati nadležne institucije Republike Hrvatske na procesuiranje ratnih zločinaca.

Molitvu je predvodio velečasni župe Blažene Djevice Marije Pomoćnice kršćana Zlatko Rajčevac.

Mario Kokaj

Možda ste propustili...