Regija
POKLON VUKOVARU

Branitelji s otoka Paga izgradili suhozidni križ
Objavljeno 14. listopada, 2017.
VUKOVAR - U Vatikanskoj ulici nasuprot Vodotornja u Vukovaru, hrvatski  branitelji  s otoka Paga  izgradili su suhozidni križ, kojeg je posvetio gvardijan fra Ivica Jagodić iz Župe sv. Filipa i Jakova u Vukovaru.
-Skupa s našim braniteljima UHVDR-a već smo napravili puno suhozidnih križeva, a sada smo željeli jedan  pokloniti gradu Vukovaru. Ovo je bilo nešto posebno, Vukovar je grad heroj i svi oni koji su sudjelovali u izgradnji ovog križa napravili su ga s puno emocija. To je hrvatski simbol koji je grad Vukovar zaslužio i ovaj križ za Vukovar predstavlja svu patnju i sve ono što su Vukovar i njegovi branitelji prošli tijekom Domovinskog rata. Križ koji je rađen u Vukovaru, bio je gotov za tri sata, a radilo ga je 54 hrvatska branitelja s otoka Paga, istaknuo je Ante Fabijanić, gradonačelnik Paga.
Prema riječima Davora Fabijanića, predsjednika Udruge hrvatskih veterana domovinskog rata   s Paga i zamjenika gradonačelnika odlučili su se za ovu lokaciju jer je u blizini Vodotornja s kojeg će se vidjeti suhozidni križ koji je simbol žrtve i patnje , ali i simbol zajedništva.
Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava istaknuo je kako će ovaj zavjetni križ znači puno za Grad Vukovar, te je ovom prigodom rekao:
-U tom križu s krije jedna velika simbolika, dašak Dalmacije u Vukovaru i u njemu se simbolizirana silna energija i emocija koju su Pažani na čelu s gradonačelnikom Antom Fabijanićem donijeli u Vukovar, rekao je Penava
Na kraju recimo da je križ izrađen u kamenu s otoka Paga, došlo je tri šlepera kamena, odnosno 60 kubika kamena, a izrađen je u dimenzijama 14 x 26 metara.
Mario Kokaj
Možda ste propustili...

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

U NADBISKUPIJSKOM OBITELJSKOM CENTRU

Otvoren Vrt arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike