Regija
GRAD SLATINA SVOME KOMUNALNOM PODUZEĆU

Novi multifunkcionalni stroj čistit će snijeg i kositi travu
Objavljeno 14. listopada, 2017.

SLATINA - Grad Slatina u suradnji s tvrtkom HGA Vlade Župana ostvario je projekt kojim je kupljen multifunkcionalni stroj za komunalne svrhe pa je ispred zgrade gradske uprave održana mala svečanost primopredaje toga stroja.
– Riječ je o stroju koji će izvrsno poslužiti za čišćenje ulica i trgova, a bitno je da mu se može dodavati niz priključaka koje ćemo postupno nabavljati prema potrebama, sezoni i slično, što znači da ovim strojem rješavamo više problema odjednom, rekao je gradonačelnik Denis Ostrošić. – U početku stroj će biti namijenjen za čišćenje trgova i nogostupa od snijega, a potom će se, na proljeće, rješavati i sve ostalo što bude potrebno po dinamici kako bude Slatina Kom odlučio. Naime, Grad će prepustiti stroj poduzeću Slatina Kom, koje će voditi brigu o čistoći grada prema svemu onome što ovaj stroj može.

Gradonačelnik je također rekao da će nastojati, u skladu s mogućnostima, „pronalaziti najbolji način i najbolji prostor za određenu pomoć u smislu nabave strojeva“. – Dosad je, nažalost, zbog teške situacije bila praksa ponajčešće da smo uzimali rabljene strojeve koji su imali svoj rok trajanja, a to je češće bilo malo skuplje nego ovakva kupovina.
Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja sufinanciralo je ovaj projekt sa 100.000 kuna, a Grad je iz sredstava komunalne naknade dodao još 143.603 kuna. 

 
Vlasnik tvrtke HGA servis Slatina Vlado Župan pojasnio je da nabavljeni stroj Stiga Titan 740 DCR švedske proizvodnje služi za komunalne djelatnosti, kao što su košnja trave, čišćenje snijega, čišćenje lišća na travnjacima, a to znači da zadovoljava sve uvjete jedne komunalne tvrtke. Stroj ima kabinu s grijanjem i hlađenjem pa je vrlo udoban za upravljanje po svim vremenskim uvjetima. Mogući priključni uređaji su četke za čišćenje lišća i prljavštine, freza i daska za snijeg i tri vrste kosilice. U taj suvremeni stroj ugrađen je dizelski motor snage 35KW, pogon je preko hidraulike, a sve ostalo radi se pomoću joysticka. Servis i nabavku rezervnih dijelova preuzima HGA servis Slatina.    


Direktor komunalnog poduzeća Slatina Kom Sanjin Hmelik naglasio je da će novi stroj pridonijeti brzini i kvaliteti usluga koje tvrtka obavlja. – Stroj ćemo koristiti cijele godine jer je modularan i može se prilagođavati komunalnim potrebama u određenim vremenskim situacijama. On će predstavljati značajnu pomoć našoj postojećoj operativi, rekao je direktor Hmelik.   

Petar Žarković

Najčitanije iz rubrike