Regija
DJEČJI VRTIĆ CVRČAK BELI MANASTIR

U jaslicama će biti 12 djece
Objavljeno 13. listopada, 2017.
Nakon što stigne naručeni namještaj, dugo očekivana jaslična skupina počet će raditi

Vrlo brzo, odmah nakon što stigne već naručeni namještaj, rad će početi jaslična skupina belomanastirskog Dječjeg vrtića Cvrčak. U jedinom baranjskom gradu te usluge nije bilo od 80-ih godina prošlog stoljeća, a da je potrebna, svjedoči 12 prijavljene djece u dobi od jedne do dvije godine.

- Rad bismo trebali početi vrlo brzo. Za najmlađe je prilagođen i adaptiran dio postojećeg prostora, koji će poslužiti kao dnevni boravak. Izgrađen je poseban ulaz i sanitarni čvor, a pojačani smo i dvama odgojiteljima - kaže Ljiljana Tokić, ravnateljica DV Cvrčak, naglašavajući kako će jaslična skupina biti opremljena i raditi sukladno s pedagoškim standardima. S najmlađima u vrtiću će uskoro biti nešto manje od 150 djece.

O potrebi za jaslicama u Belom Manastiru govori se već dugo, ali se, najvjerojatnije, čekala najavljivana gradnja novog vrtića, kako bi jaslice u njemu počele rad. No od novog vrtića se, bar za sada, odustalo, pa nije preostalo ništa drugo do započeti pripreme za adaptaciju postojeće zgrade i pokretanje jaslične skupine. Otkupljena je susjedna čestica, gradski vijećnici dali su suglasnost za kretanje u jednostavnu nabavu radova na adaptaciji postojeće zgrade DV-a, a svemu je prethodilo potpisivanje ugovora o isplati 200.000 kuna za adaptaciju i prenamjenu dijela prostora zgrade vrtića s predstavnicima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU. Radovi su procijenjeni na nešto više od 400.000 kuna, a ostatak potrebnog novca osiguran je u proračunu. I ravnateljica Tokić slaže se kako dugo postoji potreba za pokretanjem jaslične skupine.

- Njezinim pokretanjem riješen će biti prilično velik problem - kaže, naglašavajući kako će kapacitet budućih jaslica zadovoljiti potrebe, bez obzira na to što se ne radi o potpuno novim, nego adaptiranim prostorima u postojećoj zgradi.

Pokretanjem skupine za djecu od jedne do dvije godine, čini se, potpuno je odbačena ideja o izgradnji novog vrtića, za koji je postojalo čak i idejno-arhitektonsko rješenje te utvrđena lokacija (između ulica Matije Gupca i Augusta Cesarca). Prilog tvrdnji da Belom Manastiru, nažalost, za sada nije potreban novi vrtić, između ostaloga, “tanke” su liste čekanja te činjenica da je stanovnika jedinog baranjskog grada sve manje. Najbolji pokazatelj je, primjerice, broj upisanih prvašića u OŠ dr. Franje Tuđmana. Za razliku od prošle školske godine, u klupama sjedi gotovo upola manje učenika prvih razreda pa su se u školi bili prisiljeni “odreći” čak dva razredna odjela. Za razliku od lani, naime, sada su samo dva.

Ivica GETTO
Dva vrtića čekaju premještaj

Pod ingerencijom DV Cvrčak područni su odjeli u prigradskim naseljima Šećerana i Branjin Vrh. Šećeranski vrtić jedan je od rijetkih u Hrvatskoj koji djeluje u “tuđem” prostoru, jer se zgrada u kojoj je smješten našla u stečajnoj masi tvrtke Gp&Partners. Stoga je odlučeno u Intervencijski plan uvrstiti i premještanje vrtića u dio zgrade nekadašnjeg beljskog restorana (dakako, kada ona bude obnovljena). Ni polaznici dječjeg vrtića u Branjinu Vrhu ne bi dugo trebali biti u prostorijama u kojima su sada. Za njih je, također u Intervencijskom planu, predviđena adaptacija prostorija u “brnjevarskom” domu kulture, također nakon njegove obnove.

Zajedno s najmlađima u belomanastirskom će vrtiću uskoro biti nešto manje od 150 djece

Možda ste propustili...

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike