Regija
20 GODINA “KUPUJMO HRVATSKO”

Ne želimo izvoziti hrast već namještaj
Objavljeno 14. listopada, 2017.
Ovdje se stvara najveći profit šuma i naša bi Uprava šuma morala upravljati tim resursima, kazao je Ivan Bosančić

VINKOVCI - U akciji “Kupujmo hrvatsko”, koja obilježava 20 godina, u nazočnosti predsjednika Hrvatske gospodarske komore Luke Burilovića, vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, te zamjenika vukovarsko-srijemskog župana Josipa Dabre u Vinkovcima se predstavilo oko 80 proizvođača. Posjetitelji su imali priliku kušati najbolje od domaćih proizvoda te kupovati proizvode po pristupačnim cijenama, među njima i nositelje znakova Hrvatska kvaliteta i Izvorno hrvatsko.

- U 20 godina akcije iza nas je 2000 tvrtki koje su izlagale te oko 300 akcija. Iza nas je šest recesijskih godina, sada već treću godinu imamo rast BDP-a, u vrhu smo Europske unije po zadnjem rastu od tri posto. Treba nam još godinu-dvije da se vratimo na ono vrijeme prije recesije. Akcija je u ovih 20 godina bila i napadana, pogotovo na samom početku, jer se govorilo da se njome diskriminiraju inozemni proizvodi. Mi smo govorili da promoviramo kvalitetne hrvatske proizvode, to je naš cilj. Čuvajući hrvatske proizvode, čuvamo radna mjesta i stvaramo pretpostavke za otvaranje novih. Ovdje su Hrvatske šume i poznati hrvatski hrast, nabolje drvo na svijetu, to moramo iskoristiti, ali ne kroz isporuku trupaca u inozemstvo nego kroz prodaju finalnih proizvoda, kroz drvoprerađivačku industriju, koja danas izvozi 10 posto hrvatskih proizvoda. Ne želimo da u inozemstvo odlazi hrvatski hrast, nego hrvatski namještaj - rekao je Burilović.

- Ovdje se stvara najveći profit šuma. Od tog se profita ovaj kraj mora razvijati te bi zato naša Uprava šuma morala upravljati tim resursima. Sirovinom najbolje upravljaju oni koji žive na tom području, čija je to djedovina. Slavonski hrast je naša djedovina. Moramo gledati da on završi kod hrvatskih proizvođača i da gotov proizvod završi na policama europskih kupaca - istaknuo je Bosančić te zahvalio HGK-u jer je odlučio proslaviti 20 godina akcije u Vinkovcima.

- Kupujmo hrvatsko izraz je domoljublja. Naši proizvođači koji se bore na europskom tržištu su naši heroji. Imamo što ponuditi, mali smo, ali bitan kotačić - zaključuje vinkovački gradonačelnik.

Zamjenik župana Dabro istaknuo je da je Hrvatska jaka onoliko koliko je jako njeno gospodarstvo, da je gospodarstvo jako koliko su jake njene tvrtke.

Među onima koji su došli podržati akciju bio je i ravnatelj Drame HNK Osijek Miroslav Čabraja.

- Hrvatske proizvode kupujem konstantno, gledam uvijek deklaracije. Akcija je hvalevrijedna i glumci su je došli podržati - rekao je Čabraja.

Mario KOKAJ
NAGRADE ZA LITERARNE RADOVE

U kategoriji učenika osnovnih škola od 1. do 4. razreda za likovni rad s temom “Kupujmo hrvatsko” mobitelom Vivax Fun S10 nagrađena je učenica OŠ V. Nazora Nika Bartulović, pod mentorstvom učiteljice Ljubice Bikić. Među učenicima osnovnih škola od 5. do 8. razreda mobitelom Vivax Point X501 nagrađena je učenica OŠ A. G. Matoša Matea Orešković, pod mentorstvom profesorice Gracijele Vukić. U kategoriji učenika srednjih škola mobitelom Vivax Point X1 nagrađena je Matea Šokčević, učenica Obrtničko-ugostiteljske škole Županja, a mentorica je bila profesorica Vedrana Šarec.

Možda ste propustili...

POTPORA OPĆINI KNEŽEVI VINOGRADI

Za novu općinsku zgradu 60.000 €

TISUĆLJEĆA MEĐU RIJEKAMA

Arheološka izložba u Etnološkom centru

Najčitanije iz rubrike