Osijek
TEST ŽIVACA U ŠPICI NA “FEĐIKI”:

Po pola sata milimo Svačićevom! Policajci bi trebali češće naići
Objavljeno 14. listopada, 2017.
GPP-ovi autobusi ne uspijevaju poštovati vozni red pa radnici i učenici kasne

Godinama idem na posao istom rutom: Jug 2 - Svačićeva - Vukovarska - Ulica Hrvatske Republike. Vožnja, ako nisu neke izvanredne okolnosti, ne traje duže od 15-ak minuta. No, otkako je otvoreno gradilište na raskrižju Divaltove i Trpimirove, velik se dio prometa od središta grada prema Jugu 2 i obrnuto prebacio baš na Ulicu kralja Petra Svačića. U nekoliko špica tijekom dana “Feđika” je toliko zagušena vozilima da taj mali potez od nekoliko stotina metara prolazimo po pola sata - prepričava nam svoje dojmove I. G., čitateljica s Juga 2.

Pješaci brži

U utorak je, primjerice, vozila kćerku do parkirališta kod GPP-a, odakle su kretali autobusi koji su gimnazijalce vozili na ekskurziju. Iako na toj relaciji vožnja inače traje tek nekoliko minuta, to je kišno jutro potrajala pola sata.

- Kolona vozila protezala se još otprije raskrižja Svačićeve i Divaltove, preko cijele “Feđike” sve do Vukovarske. Milili smo do Vukovarske 25 minuta. Pomislila sam kako bi bilo logično da su na oba raskrižja prometni policajci, no od njih nije bilo ni traga. Gdje su, zar ne znaju što se događa u Svačićevoj? - ogorčena je čitateljica.

U četvrtak ista priča. Vozačica s Uskih njiva, s kojom smo uspjeli porazgovarati doslovno hodajući pokraj njezina automobila, kaže kako će sutradan potražiti alternativni put do posla.

- Čini mi se da se čak brže prolazi Trpimirovom gdje su radovi nego Svačićevom. Gužve bi bile manje da su tu prometni policajci - rekla nam je stanovnica Uskih njiva dok je puzala automobilom Svačićevom u četvrtak u 7.45 sati.

Autobusi kasne

I GPP-ovi putnici potvrđuju nam da su gužve u Svačićevoj već duže vrijeme svakodnevne.

- Nisam mogao vjerovati koliko sporo idemo. Svemu je kriv semafor, odnosno nedostatak prometne policije koja bi trebala regulirati promet u tako ekstremnim prometnim gužvama. U autobusu u 7.30 sati bilo je puno učenika i naravno da su negodovali jer su znali da će, ni krivi ni dužni, zakasniti na nastavu, a na isti su način reagirali i putnici koji rade od 8 sati, baš kao ja. Ako inače putovanje od polaznišne stanice na Jugu 2 do Vijenca Petrove gore traje pola sata, a sada se samo u Svačićevoj toliko zadržavamo, onda je ovo sramota - ljutita je Danijela K.

Anto Mijić, rukovoditelj Sektora prometa u GPP-u, potvrđuje kako ovih dana nije moguće poštovati postojeću kronologiju linija. Križanja Svačićeve s Divaltovom i Vukovarskom, kaže, poseban su problem jer je Svačićeva u najvećoj špici krcata automobilima, a autobusi ne smiju zaobići kolonu, već moraju poštovati prometnu signalizaciju. Zbog toga se događa, dodaje, da svaki autobus kasni po 15 minuta i zapravo ne ide na svoj, već na polazak kolege iza sebe, što je velik problem na liniji Jug 2 - Vij. Petrove gore i Jug 2 - Kanižlićeva kojom se svakodnevno voze brojni putnici, a među njima i radnici te učenici.

- Jutarnji je autobus u utorak poprilično kasnio pa se onda događa da autobusi na istim linijama voze jedan iza drugoga. Problem bi svakako riješio prometni policajac i bilo bi odlično da se ugase semafori u najvećoj špici, jer uz pomoć policajca koji ima pregled gdje je kolona, promet teče puno brže - prokomentirao je Mijić. Dodaje kako se još veći prometni kaos očekuje 20. listopada, kada je predviđeno zatvaranje pružnog prijelaza u Svačićevoj zbog remonta. Autobusi će biti preusmjereni na Huttlerovu ulicu, a hoće li prebacivanje opterećenja zagušiti i tu ulicu, tek će se vidjeti.

Marija MIHELIĆ
ŠTO O GUŽVI KAŽU U PU OSJEČKO-BARANJSKOJ

Policija pojačano nadzire Ulicu kralja Petra Svačića, kao i raskrižja s drugim ulicama, posebice raskrižje s Divaltovom i Svačićevom, od počatka izvođenja radova. U slučajevima potrebe, obavlja i obavljat će fizičku regulaciju prometa, stoji u dopisu PU osječko-baranjske.

Policajac je na raskrižju Svačićeve i Vukovarske viđen ujutro u prethodnih nekoliko dana, no kratko, tvrde vozači. No, problem je i uključivanje u promet iz Ulice Ivana Gorana Kovačića na Svačićevu, pa i prelazak raskrižja s Divaltovom, upozoravaju vozači, uz prijedlog prometnoj policiji da češće navraća u taj dio grada.

uzrok

RADOVI NA RASKRIŽJU TRPIMIROVE I DIVALTOVE

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

Najčitanije iz rubrike