Osijek
GARDEROBNI ORMARIĆI U ŠKOLAMA

Do odjeće i obuće “na sigurnom” samo prema načelu - svi ili nitko
Objavljeno 14. listopada, 2017.
Škole koje već imaju ormariće nabavile su ih za sve učenike, većinom kroz akcije i donacije

Rijetko što pogodi ljude kao diskriminacija, a upravo je o tome, čini se, riječ u Osnovnoj školi Ljudevita Gaja. Ondje su ovih dana roditelji dobili obavijest o tome koliko ih, ovisno o razredu, stoje garderobni ormarići, uz napomenu da su za učenike koji ne budu imali za garderobne ormariće osigurane vješalice s prostorom za odlaganje obuće. Drugim riječima, tko ima, platit će, a tko nema, (iz)visit će.

U nasumično odabranim školama koje smo kontaktirali nabava garderobnih ormarića organizirana je na drukčiji, pravedan, način. Tako OŠ “Tin Ujević” planira uvođenje ormarića, o čemu je trenutačno u dogovoru s Vijećem roditelja. “Tražimo najjeftinije oblike nabave, primjerice od novca iz Zadruge Tinka i slično, ali svakako ćemo uključiti sve učenike, odnosno svako će dijete dobiti svoj ormarić”, objasnila je ravnateljica Jasenka Vajdić.

Na sličan su način prije nekoliko godina kupljeni ormarići u OŠ Antuna Mihanovića, gdje je novac prikupljen u različitim akcijama.

- Skupljali smo plastične boce, stari papir, održali čak i koncert na koji smo pozvali poslovne partnere, a oni su donirali sredstva. Bilo je tu i donacija roditelja, ali nikako obveza plaćanja, a većinu je iznosa platila škola iz vlastitih sredstava. Ormarići su kupljeni za sve učenike, bez iznimke - poručio je ravnatelj Josip Mandurić.

Po jedan ormarić na dva učenika osiguran je prije nekoliko godina u OŠ Mladost. Ravnatelj Josip Jukić rekao je da roditelji plaćaju samo izradu bravice u slučaju oštećenja. Ormariće je kao ravnatelj naslijedio pa se suzdržava od komentara kako bi postupio da ih je sam nabavljao.

U OŠ Augusta Šenoe ormarići su postavljeni još 1968., kaže ravnatelj Krešo Ćosić. “Smanjenjem broja učenika, sada svaki razred ima svoj ormarić i dežurnog učenika zaduženog za ključeve. Iako stari, ormarići su funkcionalni i osigurani za stvari svakog učenika i učenice”, ističe Ćosić.

Kako će, pak, završiti nabava ormarića u OŠ Ljudevita Gaja, koja je podigla puno prašine, još nije poznato. No diskriminacije prema financijskom statusu učenika i njihovih roditelja ne smije biti.

Marija MIHELIĆ
URED GRADONAČELNIKA: RAZLIKE MEĐU DJECOM NE SMIJE BITI!

“Ne prihvaćamo da među učenicima zbog njihovih socijalnih situacija bude ikakve razlike. Bilo bi u redu da se ravnateljica OŠ Ljudevita Gaja javila kad je Školski odbor raspravljao o ormarićima i zatražila pomoć. Prije 15-ak godina gradska je uprava donijela odluku da se odriče svih sredstava koje škole dobiju iznajmljivanjem dvorana, skupljanjem starog papira i sl., a na što Grad kao osnivač ima pravo, i to stoga da bismo povećali standard rada u školama”, poručuju iz Ureda gradonačelnika.

Grad je i do sada pomagao školama u realizaciji nekih posebnih zahtjeva i potreba, naglašavaju iz Ureda gradonačelnika.

“Očekivali bismo da će nam se u ovoj situaciji obratiti i ravnateljica OŠ Ljudevita Gaja. Ne želimo i ne smijemo dopustiti nikakvu razliku među djecom. Stoga ćemo učiniti sve s naše strane da se ovakvi slučajevi više ne događaju”, poručuju iz Ureda gradonačelnika.

Možda ste propustili...

ISUSOVAČKA KLASIČNA GIMNAZIJA

Promocija projekta Egipat

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike