Objavljeno 14. listopada, 2017.
Protekla su dva tjedna bila vrlo uspješna za učenike osječke Ugostiteljsko-turističke škole. Naime, na dvama su se međunarodnim natjecanjima okitili s čak osam medalja iz različitih ugostiteljsko-turističkih disciplina - trima zlatnima, četirima srebrnima i jednom brončanom.
Prvo od dvaju natjecanja bilo je gastronomsko-turistički susret srednjih strukovnih škola iz jugoistočne Europe i Balkana GATUS, održan krajem rujna u Crnoj Gori, u Herceg-Novom. Učenici su se osječke škole natjecali u četirima disciplinama i pod mentorstvom strukovnih učitelja među 100 učenika iz 13 škola pobrali vrijedna priznanja. Zlatnu su medalju osvojili Luka Sitaš i Niko Vranješ, pod mentorstvom Spomenke Dundović, u kuharskoj disciplini pripremanja nacionalnog jela, Monika Mihajlović u disciplini pripremanja duge barske mješavine, a u postavljanju stola s lovačkom tematikom Valentina Filko i Valentina Pacl, svi pod mentorstvom Zlatka Dundovića. Srebrno je odličje osvojila Elvira Majdenić u pripremanju restoranskog deserta, pod mentorstvom Marine Majdenić.
Drugo također važno međunarodno natjecanje održano je u sklopu 50. Međunarodnog sajma Lorist u Novom Sadu, početkom listopada. Riječ je o gastronatjecanju dunavske regije, gdje je, uz škole iz Srbije i Slovenije, sudjelovala i osječka Ugostiteljsko-turistička škola. Učenici su se ponovno natjecali u četirima disciplinama i nastavili nizati sjajne rezultate. Srebrnu su medalju osvojile Magdalena Parać i Ana Mijakić u disciplini postavljanja stola (bez stolica) na svečanom prijmu - banketu, ručku, večeri ili čajanki, pod mentorstvom Robertina Marinjaka, Ivana Babić u pripremanju moderne slastice od ponuđenih namirnica, pod mentorstvom Marine Majdenić, te Valentina Filko u vrlo atraktivnoj i zahtjevnoj disciplini pripremanja kratke, duge i bezalkoholne barske mješavine, pod mentorstvom Zlatka Dundovića. Brončano je odličje osvojila Antonija Dizdar u disciplini pripremanja modernog jela od ponuđenih namirnica, pod mentorstvom Andreja Kristeka. Nakon povratka s navedenih natjecanja mentori su složni kako takav oblik suradnje, druženja i natjecanja ima nekoliko važnih značajki.
- Osim što smo dokazali da smo jedna od najkvalitetnijih ugostiteljsko-turističkih škola u regiji i da zauzimamo visoko mjesto u obrazovanju budućeg kadra za rad u ugostiteljstvu i turizmu, ukazali smo nastavnicima i učenicima na to da je suradnja u regiji iznimno važna ne samo za unaprjeđivanje struke nego i za jačanje dobrosusjedskih odnosa i učvršćivanje prijateljstva među školama, što za mlade naraštaje ima važnu odgojno-obrazovnu ulogu – poručio je Andrej Kristek. J. Pejaković