Novosti
NAKON 20 GODINA

Sabor donio Strategiju prostornog razvoja RH
Objavljeno 14. listopada, 2017.

Hrvatski sabor jednoglasno je donio Strategiju prostornog razvoja Hrvatske, temeljni državni dokument za usmjerenje razvoja u prostoru. Posljednja takva strategija donesena je prije 20 godina, a potrebu za novom nametnule su pojave i procesi utvrđeni praćenjem stanja u prostoru, cijeli niz resornih strategija, značajne promjene u međunarodnom kontekstu. Nova Strategija podloga je za izradu Državnog plana prostornog razvoja, čime će se definirati koji su to strateški projekti i time izbjeći potencijalne neusklađenosti s drugim dokumentima. Sabor je dopunio Stečajni zakon čime se olakšava podnošenje prijedloga za otvaranje predstečajnog postupka na način da se smanjuje broj potrebnih isprava, produljuju rokovi: rok za prijavljivanje tražbina, za očitovanje dužnika, rok u kojem vjerovnici mogu osporiti tražbine drugih vjerovnika, rok za izradu konačnog plana restrukturiranja itd. Donio je Zakon o regulaciji tržišta željezničkih usluga i zaštiti prava putnika u željezničkom prijevozu te izmijenio Zakon o vodi za ljudsku potrošnju.

U drugo je čitanje poslao prijedloge zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave te o ovlasti Vlade da uredbama uređuje pojedina pitanja iz djelokruga Hrvatskog sabora.

Sabor je odbio dva SDP-ova prijedloga: o tržištu nafte i naftnih derivata, te o kvaliteti i logistici u zdravstvu. Istu je sudbinu doživio i prijedlog reformista Darinka Dumbovića da se izmijeni Zakon o područjima posebne državne skrbi. Podršku zastupnika dobila su izvješća o učincima provedbe Zakona o otocima u 2014. i 2015., o obavljenoj financijskoj reviziji vatrogasnih organizacija, o radu Agencije za zaštitu osobnih podataka za 2016. Dnevni red tekuće sjednice dopunjen je sa osam novih točaka, među njima je i prijedlog da se Goran Selanec, koji je u srijedu izabran za suca Ustavnog suda, razriješi dužnosti zamjenika pravobraniteljice za ravnopravnost spolova. Idući tjedan, na prvu godišnjicu njegove vlade, Saboru će godišnje izvješće podnijeti premijer Andrej Plenković. H

Možda ste propustili...

HRVATSKA NARODNA BANKA

Snažan rast kreditiranja

HRVATSKA JE IZABRALA 11. SAZIV HRVATSKOG SABORA

HDZ relativni pobjednik, Andrej Plenković ponovno mandatar?

BILJANA BORZAN: IDUĆI MANDAT BIT ĆE POSVEĆEN IZJEDNAČAVANJU NEJEDNAKOSTI

Picula na posljednjem mjestu SDP-ove koalicijske liste za Europski parlament