Sport
GRADSKI VRT ĆE BITI SPREMAN

Galić: Vratite nam reprezentaciju; Kohorta: Nećemo navijati dok je sadašnje vodstvo HNS-a
Objavljeno 13. listopada, 2017.

Hrvatski nogometni savez još nije donio odluku o tome gdje će reprezentacija igrati domaću utakmicu dodatnih kvalifikacija za SP u Rusiji 2018. godine. Posljednjih dana mnogo se priča o tome tko bi trebao biti domaćin tog susreta koji će biti odigran između 9. i 14. studenoga, u kojem su razdoblju predviđene obje utakmice kvalifikacija. Izvršni odbor HNS-a odluku o domaćinstvu donijet će u ponedjeljak. Kako doznajemo jedini preostali kandidati su Maksimir i osječki Gradski vrt. U Osijeku imaju i dodatne argumente za dodjelu domaćinstva. Naime, domaćinstvo utakmice s Finskom iznenadno je oduzeto Osijeku i dodijeljeno riječkoj Rujevici. Čelnici HNS-a tada su procijenili da će teren riječkog stadiona Rujevica biti pogodniji za svladavanje Finske nego onaj u Gradskom vrtu. Rijeka, međutim, nije bilo mjesto sreće, nego je to bio ukrajinski Kijev, gdje je najbolja nogometna vrsta Hrvatske pobjedom osigurala drugo mjesto u kvalikacijskoj skupini te posljedično doigravanje za odlazak u Rusiju za koje će Hrvatska suparnika doznati u utorak. No, pitanje je je li Osijek realni kandidat, ili su članovi Izvršnog odbora HNS-a već donijeli odluku. Ante Vučemilović-Šimunović, član Izvršnog odbora HNS-a i čelni čovjek ŽNS-a osječko-baranjskog, koji tvrdi kako u ovom trenutku ni Zagreb ni Osijek nisu u favorizirajućoj ulozi.

- Osobno ću se založiti da to bude u Slavoniji gdje je reprezentacija uvijek imala najveću potporu s tribina. U prilog Osijeku ide i nedavno oduzimanje već dodijenje utakmice s Finskom, a što se tiče pripreme terena i organizacije, neće biti nikakvih prepreka da to ne bude u prvoj polovini sljedećeg mjeseca - rekao je Vučemilović-Šimunović, koji je nedavno kod glasovanja za oduzimanje domaćinstva utakmice s Finskom Osijeku i dodjeljivanja domaćinstva Rijeci bio usamljen.

On je naime jedini bio protiv promjene domaćinstva. Ostali članovi Izvršnog odbora glasovali su za promjenu domaćinstva, dok je Davor Šuker predsjednik HNS-a, bio suzdržan. Stoga i ovaj put lako je moguće da “osječka struja” bude preglasana.

Iz osječkog nogometnog prvoligaša također vjeruju kako bi im HNS mogao i morao dati povjerenje nakon što im je iznenada oduzeta utakmica protiv Finske. U međuvremenu, u NK Osijek poduzeli su neke korake kako bi uredili travnjak pa smatraju kako više nema prepreke da našoj reprezentaciji budu, kao i uvijek, uzoran domaćin.

- Očekujemo da se reprezentacija zapravo vrati u Osijek nakon što je, zbog poznatih okolnosti, susret s Fincima prebačen na riječku Rujevicu. Nismo tada radili nikakav presing ni dizali galamu, podredivši sve interesima nacionalne vrste. U međuvremenu smo sredili travnjak, uložili pritom značajna sredstva, postavili smo i novi semafor i zaista više nema nikakvog razloga da ne dobijemo domaćinstvo u izlučnim kvalifikacijama. Očekujemo od Saveza upravo takvu odluku – da mi dobijemo domaćinstvo! Rekao bih da je logično da jedino u Osijeku, što se navijačkog ozračja tiče, može biti odigrana tako važna utakmica, s obzirom na sve ono što su pokazala dosadašnja iskustva na svim stadionima u HNL-u na kojima je igrala Hrvatska - istaknuo je direktor osječkog prvoligaša Igor Galić. D.Lekšan/D.Keler

KOHORTA: DOK JE SADAŠNJE VODSTVO, NEĆEMO PODRŽATI REPREZENTACIJU

Kada je domaćinstvo susretu Hrvatska - Finska dodijeljeno Rijeci članovi tamošnje navijačke skupine Armade otvoreno su pozvali na bojkot reprezentacije. Na tome tragu je i osječka Kohorta koja neće dati potporu reprezentaciji u slučaju da ona svoju utakmicu dodatnih kvalifikacija bude igrala u Osijeku.

- Naš stav je jasan. Dok god je aktualni Izvršni odbor HNS-a sa sadašnjim predsjednikom na čelu, reprezentacija neće imati našu potporu. Moram naglasiti kako je to stav Kohorte, koji nije od jučer odnosno nakon što je oduzeto domaćinstvo susreta s Finskom. Općenito smo nezadovoljni s ponašanjem i radom vodstva HNS-a - rekao je Ivica Polih-Ita, glasnogovornik Kohorte kojeg smo upitali hoće li Kohorta pozvati i ostale navijače na bojkot?

- Ne pozivamo nikoga na bojkot. Tko hoće ići gledati reprezentaciju neka ide, ali ponavljam, dok je sadašnje vodstvo HNS-a i sadašnji predsjednik Kohorta neće organizirano navijati za reprezentaciju - rekao je Ivica Polih-Ita, glasnogovornik Kohorte. K.L.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike