Novosti
MOGUĆI ISHODI SLUČAJA AGROKOR

Rasteretiti proizvodne tvrtke i maloprodaju pokušati riješiti odvojeno
Objavljeno 14. listopada, 2017.
Nagodba se mora postići u 15 mjeseci, ili se nad koncernom otvara stečaj

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je izjavio da od izvanredne uprave Agrokora, nakon objave revizorskih izvješća, očekuje da nastavi s procesom restrukturiranja koncerna u suradnji s vjerovnicima i da dođe do nagodbe koja će omogućiti održivost poslovanja i zadržavanje radnih mjesta.

Kazao je kako je revizija otkrila realno stanje i dubinu problema koji su postojali u koncernu, istaknuvši da je pred Agrokorom “nešto poput čistilišta”.

Do srpnja 2018.

Kakav bi mogao biti ishod posrtaja najveće hrvatske kompanije, iznio je za naš list ekonomist Damir Novotny. On je podsjetio kako prema zakonu 'lex Agrokor' izvanredna uprava mora u 15 mjeseci postići nagodbu s vjerovnicima ili će se nad kompanijom otvoriti stečaj. Konkretno, izvanredna uprava ima mandat do polovine srpnja iduće godine.

- Nagodba s vjerovnicima najteži je dio posla za izvanrednu upravu. Sada je jasno nakon ovih revizijskih izvješća kako se eventualnom prodajom imovine Agrokora može pokriti jedva deset posto potraživanja vjerovnika. Rješenje je, dakle, postizanje nagodbe s vjerovnicima kako bi se dinamiziralo vraćanje tih dugova kroz pet, deset, pa i više godina. To je u ovom trenutku najvjerojatniji scenarij - kaže Novotny, izražavajući sumnju da bi domaće kompanije mogle svoja potraživanja pretvoriti u dionički kapital.

Naglašava da je taj model mogao proći kod Peveca, jer je u prvom redu bila riječ o znatno manjim financijskim iznosima, kao i činjenici da su banke pristale ostati vlasnice nekretnina u kojima su dobavljači pokrenuli novi ciklus poslovanja.

- U ovom slučaju problem je što je ta dubioza kod Konzuma, Mercatora i Idee u Srbiji veća od dvije milijarde eura. Samo kod Konzuma iznos negativnog kapitala prelazi milijardu eura, uz veliki dug prema dobavljačima. Vjerojatno je da će se dobar dio tog duga prema dobavljačima morati otpisati, a za dio prolongirati otplatu, kao u slučaju predstečajnih postupaka velikih građevinskih tvrtki - kaže Novotny.

Poseban je problem, ističe on, s Konzumom i Tiskom. Konzum nema kapitala i da bi mogao nastaviti poslovati netko ga mora dokapitalizirati. Onaj tko ga bude dokapitalizirao bit će i većinski vlasnik.

Veliki teret

Na pitanje hoće li Agrokor moći ostati i dalje jedan koncern, ili će se morati “razbiti” zbog rješavanja problema svake kompanije posebno, Novotny smatra kako se problem Agrokora mora rješavati u cjelini, a ne parcijalno. Pojašnjava kako postoji mogućnost da se tek potom mogu vlasnici krovnog Agrokora d.d. odlučiti na prodaju pojedinih kompanija.

- No, sada je prioritet postizanje nagodbe s vjerovnicima - naglašava Novotny.

- Ostaje pitanje Mercatora koji je preuzeo Konzumove dućane u BiH, Srbiji i Crnoj Gori. I tu je nekoliko scenarija za rješavanje tog problema. Spojiti Mercator s Konzumom i onda sve zajedno ponuditi na prodaju ili izići s tom kompanijom na tržište kapitala? Osobno mislim da bi bilo dobro odvojiti maloprodaju iz čitave priče o Agrokoru i rješavati je zasebno kako bi se proizvodne kompanije oslobodile velikog tereta koji dolazi s maloprodajom. Naime, proizvodne tvrtke relativno će lako pronaći, ili su već pronašle alternativne kanale distribucije i prodaje. Te tvrtke prilično dobro stoje, njihov kapital nije ugrožen. Poljoprivredni kombinati - Belje, Vupik i PIK Vinkovci, također dobro stoje. Za proizvodne tvrtke nije problem pronaći kupce, samo je upitna trenutačna cijena koja se za njih može postići. S druge strane, ovu maloprodaju bi, prema mome mišljenju, bilo najbolje rješavati na način da se spoji Konzum i Mercator i kao jedna kompanija izlista na burzi. Tako bi takva kompanija vjerojatno privukla i nekog velikog europskog igrača. Istina, tu je i pitanje bi li to dopustila slovenska vlada - razmišljanja su Novotnog o načinima rješavanja problema zvanog Agrokor.

Na žalost sve analize ukazuju na to da će gotovo sigurno vjerovnici ostati bez dijela svojih potraživanja. Agencija Mody's, primjerice, u četvrtak je procijenila kako kreditori Agrokora mogu računati na povrat oko 35 do 65 posto potraživanja, ali bliže donjoj granici tog raspona. Novotny kaže kako će mnogi vjerovnici realno morati otpisati polovinu potraživanja.

Igor MIKULIĆ
KAKO ĆE SE PONAŠATI DVIJE RUSKE BANKE - VELIKI KREDITORI?

Novotny je podsjetio, vraćajući se na primjer Peveca, kako su se vjerovnici tog trgovačkog lanca oporavili i podigli poslovanje samo u Hrvatskoj, ali ne i u Srbiji, BiH i Makedoniji. Dodaje kako bi mogla postojati mogućnost i u slučaju Konzuma da se vjerovnici nagode i preuzmu poslovanje u Hrvatskoj, a da se maloprodaja u inozemstvu rješava na drugi način. Podsjeća također i na činjenicu da su iz bilo kakvih razgovora o Agrokoru isključene dvije ruske banke, izuzetno veliki kreditori koncerna, navodeći kako se ne zna kako će se one ponašati. Novotny je spomenuo kako bi se možda one mogle odlučiti preuzeti imovinu Agrokora u Srbiji.

TRI MOGUĆA SCENARIJA ZA AGROKOR

1. Vjerovnici preuzimaju koncern Agrokor tako da svoja potraživanja djelomice ili u potpunosti pretvore u vlasničke udjele

2. Pronalaženje investitora koji bi preuzeo većinski udjel u koncernu, uz uvjet da vjerovnicima ponudi prihvatljive uvjete za nagodbu

3. Agrokor završava u stečaju

dugovi

NAGODBA S VJEROVNICIMA JE NAJTEŽI DIO POSLA

Možda ste propustili...

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine

JEDNO OD NAJPREPOZNATLJIVIJIH LICA HRVATSKE TELEVIZIJE

Preminuo novinar Damir Matković