Kultura
DAMIR MAĐARIĆ, REDATELJ NOVE PREMIJERE DJEČJEG KAZALIŠTA BRANKA MIHALJEVIĆA

Prenda baš i nisam plačljiv tip, pročitavši Sobrieov i Ruëlov tekst “Zašuti” sam se rasplakao
Objavljeno 14. listopada, 2017.

Vezani članci

60 GODINA POSTOJANJA DJEČJEG KAZALIŠTA OSIJEK

Najnagrađivanija predstava ikad: “Deveta ovčica” putuje u Kijev!

PRIZNANJE ZA NAJBOLJI DRAMSKO-PEDAGOŠKI RAD

Areti Ćurković (ponovno) nagrada “Zvjezdana Ladika”

19. SUSRET KAZALIŠTA ZA DJECU I MLADE

U Bjelovaru 13 najboljih predstava dramskih studija iz čitave Hrvatske

Dramski tekst za mlade “Zašuti“ govori o troje djece Damienu, Rebecci i Francoisu. Djeca su to s posebnim potrebama, djeca izvan okvira. Njih je troje u razredu gdje je većina takvih. Damien je hiperaktivan, Rebecca mora trenirati mozak jer je spor, a Francois je agresivan i izbacili su ga iz 12 škola. U jednom je trenutku razrezao učeniku lice škarama, udaljen je iz škole i nestaje. Prijatelji ga bezuspješno traže. Pored škole je violončelist koji podržava djecu jer je i on bio takvo dijete. Poziva ih na svoj koncert i ponovno spaja troje prijatelja...

Ova će priča (namijenjena nešto starijoj, školskoj publici) o djeci koja su drukčija, o roditeljima koji to ne žele priznati, roditeljima koji zbog toga pate i školi koja ne zna što bi s njima na daskama osječkog Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića zaživjeti u režiji Damira Mađarića, koji potpisuje i prijevod i dramatizaciju. Scenografkinja je Marta Crnobrnja, kostimografkinja Marija Šarić Ban, a za glazbu su odgovorni i zaslužni Gordana Evačić, Miroslav Evačić. Uloge tumače Edi Ćelić, Kristina Fančović i Srđan Kovačević. S obzirom da je riječ o koproduckiji s kazalištem Oberon iz Koprivnice, premijera je u subotu, 20. listopada, u 18 sati, u sklopu festivala Jaje (na kojem sudjeluje i “Bijeli jelen” Vladimira Nazora, u režiji Tamare Kučinović). Osječka će ju publika premijerno pogledati u listopadu ili studenom.

Svi smo u 'muvingu'

- S obzirom da čitam mnogo dramskih tekstova i zanimaju me tekstovi za djecu i mlade pa sam tako 'naišao' i na ovaj tekst koji se u originalu zove “Shut up”, belgijskih autora Jana Sobriea i Ravena Ruëla. Premda nisam baš plačljiv tip, pročitavši ovaj tekst sam se rasplakao jer je zadnja scena baš dirljiva. Odlučio sam stoga da moram raditi ovaj tekst. Preveo sam ga s engleskog i njemačkog, otkupio autorska prava, dogovorio se s ravnateljem Ivicom Lučićem i krenuli smo u koprodukciju jer ovakav tekst zbog teme i odnosa treba raditi u Hrvatskoj - pojašnjava Mađarić zašto se odlučio baš za tekst ovaj.

Reći za neko dijete da ima posebne potrebe, nije lako, slaže se redatelj, jer smatra da svako dijete ima posebnu potrebu, što i jest poanta ove priče: jedan je hiperaktivan, djevojčica sporije razmišlja, ali nije glupa, a drugi dječak ima potisnute neke nagone jer je njegova majka otišla, a otac je radio po cijele dane da bi ih prehranio.

- Svatko od njih ima neki problem, roditelji su negdje daleko, škola je zaokupljena svojim problemima i zadatcima, nitko nema vremena za njih. Svi smo u nekom muvingu i ne brinemo što nam djeca rade. Nekoj to možda nije bilo tako, ali sada je to u nekom raspadu i uvjeren sam da je djeci teško i da im je u glavi kaos od svih tih 'mreža', interneta... - dodaje Mađarić.

Tolerancija i razumijevanje

Predstava koja govori o toleranciji i razumijevanju koje moramo njegovati i razvijati za druge i drukčije, sigurno će mladima pomoći u odrastanju, da shvate da nisu sami, da njihov problem nije samo njihov, nego da ga dijele milijuni djece diljem svijeta.

- Nadam se da će im pomoći. Srećom, naš je školski sustav malo drukčiji i posebniji. I ja svojoj mlađoj kćeri uvijek kažem da prvo dođe k meni ako ima neki problem, ako mi to ne može reći, neka mi napiše, nacrta, podijeli s prijateljima, na bilo koji način jer, ako nešto nije u redu, ne znači da ja kao roditelj ne trebam znati za to - ističe Mađarić, koji je za Dječje kazalište - koje, kaže, jako voli - režirao “Legendu o Kristu”.

Tekst “Zašuti” pisan je u monološkoj formi, pa je i to razlog zašto su samo tri lika (troje glumaca, koji su glumili i u njegovoj prethodnoj predstavi). Redatelj se Mađarić nada da su uspjeli zadržati dinamiku njihovog odnosa.

Jedan od 'krivaca' zašto je Damir Mađarić ponovno u Osijeku je i ravnatelj Lučić, koji je vrlo otvoren za prijedloge. S druge će strane, dodaje Mađarić, DKO dobiti drukčiju predstavu kojom će pokriti 'rupu' u repertoaru u koju se uklapa publika mlađega uzrasta, pa i srednjoškolci.

Narcisa VEKIĆ

Predstava će mladima pomoći da shvate da njihov problem nije samo njihov, nego milijuna djece u svijetu.

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

Najčitanije iz rubrike